President Obama geeft Mount McKinley zijn oorspronkelijke naam ‘Denali’ terug

© iStockphoto

De 6.168 meter hoge Mount McKinley, de hoogste berg op het Noord-Amerikaanse continent, zal officieel worden omgedoopt tot “Denali”. Daarmee krijgt de berg opnieuw de naam die inheemse bevolking van Alaska gebruikte.

De 6.168 meter hoge Mount McKinley, de hoogste berg op het Noord-Amerikaanse continent, zal officieel worden omgedoopt tot “Denali“. Dat heeft de Amerikaanse regering laten weten. Daarmee krijgt de berg opnieuw de naam die inheemse bevolking van Alaska gebruikte.

De bekendmaking van het nieuws gebeurt niet toevallig één dag voor de Amerikaanse president Barack Obama een driedaags bezoek brengt aan Alaska. De berg ligt in het centrum van die Amerikaanse staat.

“Denali” betekent “de grote” in het Athabaskisch, de taal die door de indiaanse bevolkingsgroepen in de regio werd gebruikt. Overigens hanteren ook de huidige inwoners van Alaska nog altijd die oorspronkelijke naam. De staat pleit er daarom al zowat veertig jaar voor om “Denali” opnieuw op de officiële landkaarten en wegwijzers te plaatsen. Maar dat voorstel was altijd op verzet gestuit vanuit de staat Ohio, de thuisbasis van de vroegere Amerikaanse president William McKinley.

De berg werd overigens enkel door een gril van de geschiedenis naar de 25ste president van de VS vernoemd. In 1896 had een Amerikaanse goudzoeker die naam ingevoerd om de verkiezingscampagne van presidentskandidaat McKinley te ondersteunen. In 1917 werd het als de officiële naam ingevoerd.

William McKinley werd doodgeschoten in 1901, zes maanden na het begin van zijn tweede ambtstermijn. Hij is zelf nooit in Alaska geweest. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content