Politie wil festivalaanpak aan de kust: ‘Op een festival is het niet normaal dat je binnenkomt met een beatbox en frigobox vol sterkedrank’

© iStock

De politievakbonden willen de veiligheidsaanpak van festivals doortrekken naar de kust. Ze hopen op maatregelen, specifiek gericht op de relschoppers, te beginnen met controles in de stations.

Vandaag is er opnieuw groot overleg over de drukte aan de kust, ook de commissie Binnenlandse Zaken in de Kamer komt bijeen. Politievakbonden VSOA en NSPV eisen een harde aanpak van relschoppers aan de kust en op andere plaatsen. Die vielen het voorbije weekend in Blankenberge ook de politie aan. ‘Geweld tegen de politie moet eindelijk eens worden aangepakt’, zegt Carlo Medo van NSPV.

Inreisformulier

Houssin pleit voor controles bij het station: ‘Sommigen noemen dat etnische profilering, maar de realiteit is dat men de amokmakers er uitpikt, of wie gekend is bij de politie en in grote groepen aankomt. Toevallig zijn dat gasten uit het Brusselse. Men moet het zonlicht niet ontkennen, de politie is daarvoor opgeleid en weet welke types men zoekt. Het is profileren op afwijkend gedrag’. Medo stelt een aanmeldingssysteem voor de kust, naar analogie met het verplichte formulier voor wie naar BelgiĆ« wil reizen: ‘Dan krijg je een papier mee dat gecontroleerd kan worden. Dat lijkt mij een evidentie in deze periode’.

Controle al in Brussel

De festivalaanpak kan ook werken aan de kust, menen de vakbonden. Ondervoorzitter Vincent Houssin van VSOA wil de veiligheidsaanpak van festivals toepassen aan de kust: ‘Op een festival is het niet normaal dat je binnenkomt met een frigobox vol sterkedrank en een beatbox. Dat zou aan het strand ook zo moeten zijn. Daar is dat normaal en wordt de politie niet beticht van etnische profilering of vrijheidsbeperkingen’. Maar beter nog zouden probleemjongeren al gestopt kunnen worden in Brussel, ‘Maar dan moet de Brusselse overheid meewerken. Het valt me op dat het daar erg stil blijft. Als er hooligans uit Antwerpen naar Brussel kwamen, waren zij nochtans de eersten om van zich te laten horen’.

Nultolerantie

Houssin eist een actieplan voor Brussel en andere grootsteden: ‘Niet lang geleden waren er rellen in Anderlecht. Er is toen zware versterking beloofd, maar die capaciteit is er niet. Waar staat men met het plan om Anderlecht op te kuisen? Nergens’. Het parket van West-Vlaanderen vindt Houssin een voorbeeld. Drie jongeren werden inmiddels aangehouden op verdenking van opzettelijke slagen en verwondingen en gewapende weerspannigheid. Medo en Houssin willen dat geweld tegen de politie hard wordt aangepakt. Houssin: ‘Van de beloofde nultolerantie komt niets. Meer dan 30 procent van zaken rond slagen en verwondingen tegen de hulpdiensten wordt geseponeerd. Minder dan 50 procent leidt tot een veroordeling. Dat men dat eens meeneemt in de commissie en die beloofde nultolerantie uitvoert’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content