Overwinning voor de natuur: Bulgaars gerecht verbiedt skipistes in nationaal park

© Getty Images/iStockphoto

Het Bulgaarse natuurpark en Unesco-werelderfgoed Pirin mag niet ten prooi vallen aan de bouwwoede van promotoren. Dat heeft de hoogste Bulgaarse rechtbank beslist, in een grote overwinning voor het Wereldnatuurfonds (WWF) en andere ngo’s.

De Bulgaarse regering wilde bijna de helft van het eeuwenoude woud, waar wolven en beren wonen, openstellen voor houtkap en de aanleg van nieuwe skipistes en liften. De beslissing was van bij het begin controversieel en kreeg felle tegenstand van internationale ngo’s en lokale organisaties.

Nu maakt de hoogste administratieve rechtbank van Bulgarije een einde aan een lange juridische strijd: het plan van de regering wordt teruggefloten, en tegen de uitspraak is geen beroep meer mogelijk.

Het hof baseert zich op de wet rond Beschermde Gebieden die stelt dat ‘enkel onderhoud, geen constructie van nieuwe sportfaciliteiten’ kunnen in de nationale parken. Het verwijst ook naar andere Bulgaarse wetgeving en rechtspraak door het Europees Hof.

Overwinning voor de natuur: Bulgaars gerecht verbiedt skipistes in nationaal park
© Getty Images/iStockphoto

‘Deze beslissing van het hof bevestigt waar het Wereldnatuurfonds en andere milieuorganisaties al de hele tijd op hameren: dat de plannen om Pirin te openen voor skipistes en houtkap illegaal zijn’, zegt Katerina Rakovska, van het Wereldnatuurfonds in Bulgarije.

‘We denken dat er druk zal blijven in de toekomst om te bouwen in Pirin, maar we werken samen met de lokale gemeenschappen om te verzekeren dat zij mee profijt kunnen halen uit een van de meest unieke Europese plekken, op een duurzame manier.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content