Originele reistips: Zo word je een local in Tsjechië

Praag © Istock

Niemand wordt op vakantie graag bestempeld als ‘de toerist’, een reiziger daarentegen klinkt al wat beter, maar het liefst willen we ons mengen onder de lokale bevolking. Wij helpen u op weg.

Niemand wordt op vakantie graag bestempeld als ‘de toerist’, een reiziger daarentegen klinkt al wat beter, maar het liefst willen we ons mengen onder de lokale bevolking. Daarom helpt Knack.be op weg. Per Europese lidstaat geven we lees-, luister- en kijktips zodat u voorbereid aan uw reis kunt starten. Ook leren we u enkele nuttige woorden zodat u tijdens een gesprek met locals niet door de mand valt. En tot slot een verrassende bezoektip die niet voorkomt in de meest courante reisgidsen.

Leestip: Mendelssohn op het dak – Jiri Weil

Julius Schlessinger staat in 1939 samen met twee Tsjechische werklieden op het dak van de Praagse opera. De ambtenaar kreeg van Reichsprotektor (een van de hoogstgeplaatste nazi’s) de opdracht om het standbeeld de Joodse componist Felix Mendelssohn te verwijderen. Schlessinger gaat er in eerste instantie vanuit dat hij de jood (‘ongetwijfeld met een grote neus’) wel zal herkennen. Maar dan begint hij te twijfelen hoe ziet die Mendelssohn er nu precies uit?

Film: Alois Nebel

Het routineuze bestaan van een eenzame treindispatcher dreigt te ontsporen wanneer een mysterieuze weduwe allerlei herinneringen in hem oproept. In sombere zwart-wittinten en via een complex psychodrama laat de Tsjechische regisseur Tomas Lunak de spoken van de Oost-Europese geschiedenis passeren, van WOII tot de val van de Muur. Daarvoor bezigt hij de rotoscopietechniek, waarbij beelden van echte acteurs met de hand worden overtekend. Denk aan een mix van Waltz with Bashir, Charles Burns en Franz Kafka.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Muziek: Please the Trees

De Praagse Please the Trees speelt even gedreven als energieke fuzzrock, waarin withete gitaarriffs, logge baslijnen en mokerende drums onbeleefd om aandacht verzochten. Zij die beweren dat ze in Praag niet weten wat rock-‘n-roll is,deze band bewijst het tegendeel.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Verrassing

Het Jalta Hotel aan het Praagse Wenceslasplein heeft een bijzondere troef : de voormalige vip-atoomschuilkelder uit de tijd van de Koude Oorlog. Tweemaal per week worden er rondleidingen gegeven die gratis zijn voor de hotelgasten, het hotel wil daarmee alle geheime activiteiten uit de naoorlogse tijd tonen.

Jalta Hotel
Jalta Hotel© Jalta Hotel

Nuttige woorden:

Slivovice: typische lokale sterke drank. Brandewijn van pruimen die in Tsjechië als nationale drank wordt beschouwd, maar eigenlijk in veel Oost-Europese landen te vinden is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content