Originele reistips: Zo word je een local in Hongarije

Boedapest, Hongarije © Istock

Niemand wordt op vakantie graag bestempeld als ‘de toerist’, een reiziger daarentegen klinkt al wat beter, maar het liefst willen we ons mengen onder de lokale bevolking. Wij helpen u op weg.

Niemand wordt op vakantie graag bestempeld als ‘de toerist’, een reiziger daarentegen klinkt al wat beter, maar het liefst willen we ons mengen onder de lokale bevolking.

Daarom helpt Knack.be op weg. Per Europese lidstaat geven we lees-, luister- en kijktips zodat u voorbereid aan uw reis kunt starten. Ook leren we u enkele nuttige woorden zodat u tijdens een gesprek met locals niet door de mand valt. En tot slot een verrassende bezoektip die niet voorkomt in de meest courante reisgidsen.

Leestip: De Melancholie van Weerstand – Laszlo Krasznahorkai

De melancholie van Weerstand is een donkere satire over de westerse beschaving. In mei ontving de auteur daarvoor de prestigieuze Man Booker International Prize. ‘Laszlo Krasznahorkai is een visionair auteur met een buitengewone intensiteit en diversiteit, die de structuur van het dagelijkse leven weet te vatten in scènes die beangstigend, vreemd, ontzettend komisch en vaak onthutsend mooi zijn’, zo prees juryvoorzitter Marina Warner het werk van de laureaat. In het juryverslag wordt erop gewezen dat Krasznahorkai een kampioen is van de lange zinnen, die onderweg van stemming wisselen.

Film: White God (Kornél Mundruczó)

De dertienjarige Lili is ontzettend kwaad op haar vader. Die dumpte de hond Hagen omdat hij de loodzware taks op bastaardhonden weigert te betalen. Het Hongarije uit de nabije toekomst stuurt met die belasting aan op een wereld met alleen maar raszuivere honden. Terwijl het meisje de stad afdweilt op zoek naar haar hond, ontdekt die laatste de grenzeloze wreedheid van de mens. Als een Spartacus op vier poten leidt Hagen de opstand van een grote bende straathonden tegen hun onderdrukkers. Hun wraak is bloederig, meedogenloos en wordt behoorlijk cru in beeld gebracht – en op doekjes voor het bloeden hoeft u niet te rekenen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Muziek: Gloomy Sunday – The Hungarian Suicide Song

Het Hongaarse ‘zelfmoordlied’ werd gecomponeerd door de Hongaarse pianist Rezs? Seress in 1933. Rond het lied hangt een mythe: De sombere tekst en melodie zou aanleiding zijn geweest voor honderden zelfmoorden. Wat wel klopt is dat Serres in 1968 een einde maakte aan zijn leven door van een appartementsgebouw te springen.

Het lied kent heel wat moderne versies, onder meer van Sinead O’Connor en Björk.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Verrassing: Debrecen

Wie aan Hongarije denkt, denkt meteen aan Boedapest met zijn mooie blauwe Donau, prachtige gebouwen en pittoreske straatjes. Toch is Hongarije veel meer dan Boedapest alleen. In de stad Debrecen vindt van 14 tot en met 21 augustus het beroemde bloemencarnaval plaats. Als u dan toch in de buurt bent, vergeet dan zeker niet het Hortobagy Nationaal Park te bezoeken. Dit stukje Unesco werelderfgoed is het grootste nationaal park van Hongarije en absoluut de moeite waard.

Nuttige woorden:

Ja Igen

Nee Nem

Alstublieft Tessék

Bedankt Köszönöm

Goedemorgen Jó reggelt

Goedenavond Jó estét

Hallo Halló / szervusz

Tot ziens Csaó / viszontlátásra

Open Nyitva

Gesloten Zárva

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content