Op kerstavond zullen zo'n 6.000 mensen het zingen aan de kapel van het dorp Oberndorf, waar het tweehonderd jaar geleden voor het eerst weerklonk. In het dorp en de hele regio van Salzburg vonden de laatste maanden allerlei evenementen plaats in het kader van de verjaardag, waarvoor zelfs de paus werd uitgenodigd.

Salzburger Land Tourismus Gesellschaft
© Salzburger Land Tourismus Gesellschaft

Priester Joseph More schreef de tekst op het moment dat Europa net uit de Napoleontische oorlogen kwam. Het was onderwijzer en componist Franz Xaver Gruber, ook orgelspeler in de kerk van Oberndorf, die de zes strofen van de oorspronkelijke versie op muziek zette. In 1866 werd het lied officieel opgenomen in het repertoire van de Salzburgse parochie. In de daaropvolgende periode werd het ook bekend buiten de Oostenrijkse Alpen.

Vanaf het midden van de negentiende eeuw doken de eerste Engelstalige versies op. Daarna werd het ook vertaald in bijna 300 talen en streektalen.

Verschillende sterren, van Elvis Presley tot Celine Dion en zelfs de poppen van de Muppet Show, kwamen al met een eigen versie van het nummer.

Joseph Mohr Büste, Gulliver Theis
Joseph Mohr Büste © Gulliver Theis
Joseph Mohr Kapelle Hintersee, Gulliver Theis
Joseph Mohr Kapelle Hintersee © Gulliver Theis
Op kerstavond zullen zo'n 6.000 mensen het zingen aan de kapel van het dorp Oberndorf, waar het tweehonderd jaar geleden voor het eerst weerklonk. In het dorp en de hele regio van Salzburg vonden de laatste maanden allerlei evenementen plaats in het kader van de verjaardag, waarvoor zelfs de paus werd uitgenodigd.Priester Joseph More schreef de tekst op het moment dat Europa net uit de Napoleontische oorlogen kwam. Het was onderwijzer en componist Franz Xaver Gruber, ook orgelspeler in de kerk van Oberndorf, die de zes strofen van de oorspronkelijke versie op muziek zette. In 1866 werd het lied officieel opgenomen in het repertoire van de Salzburgse parochie. In de daaropvolgende periode werd het ook bekend buiten de Oostenrijkse Alpen. Vanaf het midden van de negentiende eeuw doken de eerste Engelstalige versies op. Daarna werd het ook vertaald in bijna 300 talen en streektalen. Verschillende sterren, van Elvis Presley tot Celine Dion en zelfs de poppen van de Muppet Show, kwamen al met een eigen versie van het nummer.