Oostelijke gorilla dreigt uit te sterven

© Reuters

Met de “oostelijke gorilla” is nu ook de grootste mensaap met uitsterven bedreigd. Vier van de zes grote mensapen zijn nu nog maar één stap verwijderd van uitsterving.

Met de “oostelijke gorilla” is nu ook de grootste mensaap met uitsterven bedreigd. De koepel van natuurorganisaties IUCN (International Union for Conservation of Nature) heeft de beide ondersoorten van deze primaten op Hawaï in de hoogste categorie van de rode lijst van bedreigde dier- en plantensoorten ondergebracht.

Daarmee zijn vier van de zes grote mensapen nu nog maar één stap verwijderd van uitsterving, daaronder de Sumatraanse orang-oetan en de Borneose orang-oetan. Een van de oorzaken is illegale jacht.

Neven

De oostelijke gorilla heeft twee ondersoorten: de zeer zeldzame berggorilla, waarvan er nog 880 zouden leven, en de oostelijke laaglandgorilla, waarop zo intensief gejaagd wordt dat in 2015 nog maar 3.800 exemplaren geteld werden, tegen 16.900 in 1994.

Oostelijke gorilla dreigt uit te sterven
© Reuters

“Dat de oostelijke gorilla, een van onze dichtste neven, dreigt te verdwijnen, is echt triestig”, zei algemeen directrice Inger Andersen van IUCN. “We leven in een tijd van enorme veranderingen en telkens de rode lijst wordt bijgewerkt, wordt duidelijk hoe snel de uitsterving van soorten voortschrijdt.”

De rode lijst van IUCN telt vandaag 82.954 soorten, waarvan er 23.928 met uitsterven bedreigd zijn.

Oostelijke gorilla dreigt uit te sterven
© Reuters

De reuzenpanda ziet zijn alarmstatus “verlaagd” van “in gevaar” tot “bedreigd”. De populatie is beginnen toenemen tot 1.864 volwassen stuks. Met kleinere panda’s erbij zouden er nu wereldwijd ongeveer 2.060 zijn. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content