Ontdek het Ierse design

Design en kunstnijverheid associeert u wellicht niet meteen met Ierland. Laat u verrassen door de Rich Irish Craft.

Laten we starten in het zuidwesten, in de stad Waterford, wereldwijd bekend van Waterford Crystal. Het bedrijf werd in 1738 opgericht door de broers George en William Penrose.

Tijdens een geleide tour van anderhalf ziet u hoe vazen, glazen en kristallen armatuur worden gemaakt. Het kristal van Waterford is wereldwijd te koop maar de grootste verzameling kan je bezichtigen in het nog maar pas geopende House of Waterford Crystal.

Wie door het noordwesten van Ierland reist, moet absoluut naar het graafschap Fermanagh. U ontdekt er het mooiste natuurschoon én het allerbeste van de Ierse kunstnijverheid. Belleek Pottery Visitor Centre is met ca. 2,5 miljoen bezoekers één van de meest bezochte plaatsen van het land.

Het centrum, gevestigd in een vroeger werkatelier, omvat een museum, een tearoom, een tentoonstellingsruimte en een videotheater. Belleek Pottery begon in 1860 met de productie van aardewerk. Het gaat om porselein van zeer hoge kwaliteit, herkenbaar aan de glans, de hardheid en de bijzondere vormen.

In Dublin moet u beslist een bezoek brengen aan de openluchtmarkt Dublin Point Village Market. Het is een nieuw initiatief, opgestart in mei 2010. De markt vindt iedere zaterdag en zondag plaats van 8u30 tot 17u30.

Er wordt een brede waaier producten aangeboden: boeken, antiek, juwelen, verse groenten, fruit en streekgerechten, bloemen en zeer veel handwerk.

In de marge van deze Point Village Market kunt u ook de makers van artisanale producten aan het werk zien, er worden allerlei workshops georganiseerd, er zijn openluchtconcerten, modeshows en tentoonstellingen.

Zelf creatief aan het werk

Wie tijdens een verblijf in Ierland zelf de creatieve handen uit de mouwen wil steken kan zowat overal terecht voor de meest uiteenlopende cursussen en workshops.

Zo leert u in West-Cork, in het Kinsale Pottery & Arts Centre, hoe je juwelen maakt en wat je allemaal kan produceren met klei.

In het Sculpture Centre van Leitrim kunt u ondermeer een tweedaagse cursus houtsnijwerk volgen.

In de ateliers van Green Wood Chair West-Cork kunt u leren hoe houten, milieuvriendelijke stoelen te maken.

Voor alle creatieve vakanties met als thema schilderen kunt u terecht op Discover Ireland en Irish School of Landschape Painting.

Deze week staat Weekend Knack magazine helemaal in het teken van Ierland: een reportage over Dublin, de vruchtbare steenvlakte van The Burren en de Araneilanden, een interview met de Ierse schrijfster Anne Enright en fantasie in de Ierse keuken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content