Nieuw Akropolismuseum in Athene opent op 20 juni

Het nieuwe Akropolismuseum zal op 20 juni in Athene openen. Wegens organisatorische problemen moest de opening al verschillende keren uitgesteld worden.

De opening van het museum was eerst gepland voor begin maart. De bouw van het museum, dat aan de voet van de Akropolis ligt, heeft elf jaar geduurd. Bezoekers zullen vanuit het museum een perfect zicht hebben op het Atheense symbool bij uitstek.

Het is voorlopig nog onduidelijk of het openingsfeest te lijden zal hebben onder de economische crisis. De feestelijkheden zouden zes miljoen euro kosten, maar Griekse kranten schreven vrijdag dat de feesten toch kleiner zouden uitvallen.

Griekenland wil met die openingsfeesten Groot-Brittannië verder onder druk zetten om de zogenaamde ‘Elgin marbles’ van het Parthenon terug te geven. De Grieken denken dat de Britten, met de opening van het museum, geen enkele reden meer hebben om de onderdelen van de fries in het British Museum te houden.

Londen gaf lange tijd het argument dat er in Athene geen geschikte opslagplaats is. Van de 96 friesdelen bevinden er zich 56 in Londen. In het begin van de 19de eeuw bracht de toenmalige Britse ambassadeur in Istanbul, Lord Elgin, de best geconserveerde delen van het Parthenon over naar Engeland. Athene vraagt ze al een kwarteeuw terug.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content