Nederlandse musea floreren als nooit tevoren

© Iwan Baan

Korte tijd geleden luidden de Nederlandse musea nog de noodklok: door de bezuinigingen van de overheid zou een groot aantal instellingen de deuren moeten sluiten. Eind 2013 is het tegendeel waar: de musea floreren als nooit tevoren.

“Het is in alle opzichten een kroonjaar geworden”, zegt directeur Siebe Weide van de Museumvereniging. “De vele heropeningen hebben geleid tot een enorme groei van het aantal bezoeken. Niet alleen het Rijksmuseum in Amsterdam opende de deuren, maar ook musea in bijvoorbeeld Zwolle en Leeuwarden. Het aantal Museumkaarten loopt tegen de miljoen aan.”

Dit is geen tijdelijk effect, meent Weide. “Hiermee staat het hele museumveld er beter voor. Maar het is wel iets waar je op moet letten. Je kunt niet elk jaar een Rijksmuseum openen.”

Het rijtje instellingen dat door bezuinigingen ophield te bestaan, is kort. Het Geldmuseum in Utrecht sloot 1 november nadat het Rijk de subsidiekraan had dichtgedraaid. In december viel het doek voor het Institut Néerlandais in Parijs en de bibliotheek van het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content