Eiland herstelt dood koraal met 3D-printer

© iStockphoto

Het Caraïbische eiland Bonaire gaat dood koraal herstellen met behulp van een 3D-printer. Ook kunstkoraal trekt zeeleven aan.

Koraalriffen zijn van zeer groot belang voor het mariene leven. Doordat steeds meer koraalriffen verbleken en vervolgens afsterven, ontstaan grote ecologische problemen.

Daarom probeert men op heel wat plaatsen de gestorven koraalriffen te vervangen. Meestal laat men schepen of betonblokken zinken zodat vissen en zeeschildpadden er een nieuwe thuis vinden. Maar dat is zeer arbeidsintensief.

Kleinzoon van Cousteau

Fabien Cousteau, kleinzoon van de bekende natuurbeschermer Jacques Cousteau, heeft nu een efficiëntere oplossing: de 3D-printer. Die kan een perfecte kopie maken van koralen. De kunstkoralen hebben dezelfde grootte, vorm, textuur en chemische samenstelling als echte koralen.

“Deze technologie is minder arbeidsintensief dan de huidige manieren om koraal te restaureren, en ze hebben een grotere impact in een kortere tijd”, zegt Cousteau aan de krant Caribbean Journal.

Belangrijk voor het toerisme

Cousteau werkt voor het project samen met het Ocean Learning Center van het toeristische resort Harbour Village. Daar zal het koraal geprint worden. Koralen zijn een belangrijke attractie voor toeristen en duikers op het eiland.

Dit jaar waren er opvallend veel alarmerende berichten over verblekend en stervend koraal. In april ging veel internationale aandacht naar het Groot Barrièrerif in Australië. Een studie kwam toen tot de conclusie dat 93 procent van dat rif getroffen is door verbleking. De onderzoekers hadden nog nooit verbleking op zo’n schaal gezien.

Een van de belangrijkste oorzaken is het opwarmende zeewater, een gevolg van de klimaatverandering. Dit jaar warmde het zeewater nog meer op door het weerfenomeen El Niño.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content