De 10 belangrijkste moerassen in beeld

Moerassen behoren tot de mooiste en belangrijkste landschappen die er bestaan. Ze zijn zelfs belangrijker voor het klimaat dan bossen. 2 februari is dan ook uitgeroepen tot de World Wetlands Day.

De 10 belangrijkste moerassen in beeld
. © Getty Images

Moerassen zijn de meest ondergewaardeerde natuurgebieden ter wereld. Dat is jammer want ze bieden niet alleen een unieke leefomgeving voor allerlei zeldzame planten en dieren, ze filteren ook het water, leveren voedsel en behoren tot de mooiste landschappen die er bestaan. Bovendien zijn ze belangrijker voor het klimaat dan bossen. De tien belangrijkste moerassen volgens het WWF.

1. Pantanal in Brazilie © Reuters

De Pantanal in Brazilië, Bolivia en Paraguay is 150.000 vierkante kilometer groot. Het is een complex systeem van moerassen, lagunen, riviertjes en vlaktes. Er leven 658 soorten vogels, 190 soorten zoogdieren, 50 soorten reptielen, 270 vissoorten en maar liefst 1132 soorten vlinders.

Pantanal © Phil Whitehouse

De indrukwekkende tuiuiu is het symbool van de Pantanal.

Pantanal

De capibara, het grootste knaagdier ter wereld, komt veel voor in de Pantanal.

Pantanal

De 2,5 meter lange reuzenmiereneter leeft vooral in de bossen en vlaktes van de Pantanal.

2. Camargue in Frankrijk

De Camargue in het zuiden van Frankrijk bestaat voor ruim een derde uit water en moerassen en staat vooral bekend om zijn wilde paarden.

Camargue

De Camargue behoort tot de beste Europese gebieden om vogels te observeren zoals grote groepen flamingo's.

Camargue

In de Camargue leven naast flamingo's heel veel andere soorten vogels zoals allerlei reigers, kluten en ibissen. Op de foto de koereiger.

Camargue

Ook bekend zijn de stieren van de Camargue.

3. Wasur National Park in Indonesie © Standel, Wikicommons

Het Wasur National Park in de Indonesische provincie Papoea is het moeras dat tot nu het minst heeft moeten lijden onder menselijk ingrijpen. Vooral in het gebied rond het Rawa Biru meer leeft een groot aantal zeldzame dieren en vogels.

Wasur National Park © Bjorn Christian Torrissen

De prachtig gekleurde waaierduif, een van de vele mooie vogelsoorten die voorkomen in Wasur.

Wasur National Park © Nino Barbieri

Een van de opvallendste zoogdieren die in Wasur leven is deze zandwallabie.

Wasur National Park © Doug Janson

De koningsparadijsvogel, een zeer mooie vogel die enkel in Nieuw-Guinea voorkomt.

4. Kakadu Wetlands in Australie © Tourism NT

Een groot deel van de Kakadu Wetlands in Australië bestaat uit boomsavannes, maar het park is toch vooral geliefd om zijn moerassen.

Kakadu Wetlands in Australie © TDC

Kakadu behoort tot de weinige gebieden die om twee redenen op de Lijst van Werelderfgoederen staat: om de mooie natuur en omdat er rotsschilderingen van Aboriginals gevonden zijn.

Kakadu Wetlands in Australie

De meest opvallende dieren in Kakadu zijn de krokodillen, de grootste reptielen ter wereld en één van de oudste diersoorten (ze bestaan al bijna 200 miljoen jaar).

Kakadu Wetlands in Australie

De beste periode om Kakadu te bezoeken is de droge periode van mei tot en met augustus. Vermijd u liever de drukte, dan gaat u het beste in de andere maanden, maar dan kunnen er wel flinke regen- en onweersbuien voorkomen en is niet het hele park toegankelijk.

Kerala Backwaters in India

De Kerala Backwaters is een netwerk van meren en lagunen in het zuiden van India.

Kerala Backwaters in India

Kerala Backwaters bestaat uit vijf grote meren die met elkaar in verbinding staan via kanalen en 38 rivieren.

Kerala Backwaters in India © Jiths, Wikicommons

Een boottocht in een Kettuvallam - traditionele rijstboot, nu omgebouwd tot drijvende hotels - is een populaire toeristische attractie.

Kerala Backwaters in India © Hans A. Rosbach, Wikicommons

In Kerala leven veel watervogels - zoals deze Indische aalscholvers - en andere waterdieren zoals krabben, kikkers, otters en schildpadden.

6. Okavango Delta in Botwana

De Okavango Delta in Botswana is de grootste inlandse delta ter wereld. De Okavango rivier liep vroeger door tot de zee, maar mondt nu uit in de Kalahari woestijn.

Okavango Delta in Botwana

Allerlei soorten zoogdieren migreren naar gelang het stijgen en dalen van het water in de Okavango delta.

Okavango Delta in Botwana

Giraffen verzamelen zich rond een drinkplaats in de Okavango Delta.

Okavango Delta in Botwana © Thinkstock

In de Okavango Delta kunt u tochten in een traditionele mokoro - bootje gemaakt van een uitgeholde boomstam - maken. Pas wel op voor nijlpaarden. Anders dan veel mensen denken zijn het zeer agressieve dieren die de boten met gemak om kunnen gooien.

7. Kafue Flats in Zambia © Paulmaz, Wikicommons

De Kafue Flats in Zambia is het gebied rond de Kafue rivier en bestaat uit graslanden, lagunen, rietlanden en moerassen.

Kafue Flats in Zambia © Viridiflavus, Wikicommons

Kafue Flats is van groot belang voor het wild, de visserij, de verbouw van suikerriet en de productie van hydro-elektrische energie.

Kafue Flats in Zambia © Hans Hillewaert, Wikicommons

In Kafue Flats leven tienduizenden Kafue Lechwes, een soort antilope die ook voorkomt in de Okavango delta in Botswana.

Kafue Flats in Zambia © Hans Hillewaert

Kafue Flats behoort tot de vogelrijkste gebieden ter wereld. Op de foto: bonte ijsvogels.

8. Everglades in Florida

De Everglades is Florida is waarschijnlijk het bekendste moerasgebied ter wereld. Naast een belangrijke toeristische trekpleister is het moeras ook zeer belangrijk voor het zuiveren van het water dat naar de Florida Bay en de Florida Keys stroomt.

Everglades in Florida

Alhoewel er nog altijd veel waadvogels in de Everglades leven is het aantal dramatisch gedaald. In de jaren dertig leefden er nog 250.000, nu naar schatting nog maar 2.200.

Everglades in Florida

In de Everglades is de kans groot dat u deze mooie zilverreiger te zien krijgt.

Everglades in Florida

De Amerikaanse alligators zijn geliefd en gevreesd tegelijk. Het is een prachtig gezicht om het ongeveer 4 meter lange dier te zien drijven, maar tegelijk bestaat ook altijd het gevaar dat ze mensen aanvallen.

9. Donaudelta

In de Donaudelta (Bulgarije, Moldavië, Roemenië, Servië en Oekraïne) ligt het grootste rietland ter wereld en er leeft de grootste kolonie pelikanen buiten Afrika.

Donaudelta

De Donaudelta is een zeer dynamisch gebied dat ieder jaar ongeveer 40 meter breder wordt.

Donaudelta

De meeste van de ongeveer 15.000 inwoners van de Donaudelta leven van de visserij.

Donaudelta

De meeste dorpjes in de Donaudelta zijn enkel met een boot te bereiken, maar het loont de moeite. Zeker als u er blijft overnachten. U kunt er kamperen of overnachten bij de dorpsbewoners.

10. Sundarbans in Bangladesh © Bri Vos, Wikicommons

Sundarbans in Bangladesh en India is het grootste mangrovebos ter wereld en ligt in de delta van de twee grote Indiase rivieren Brahamaputra en Ganges.

Sundarbans in Bangladesh © Bri Vos, Wikicommons

Sundarbans betekent letterlijk 'mooie bossen', een toepasselijke naam voor een gebied met een enorm groot aantal verschillende boomsoorten.

Sundarbans in Bangladesh © Bri Vos, Wikicommons

De Sundarbans wordt ernstig bedreigd door de opwarming van de aarde. Als de zeespiegel stijgt zal naar verwachting zo'n 95 procent van het gebied onder water lopen.

Sundarbans in Bangladesh © Reuters

In de Sundarbans leeft de grootste populatie Bengaalse tijgers. Maar dit indrukwekkende en gevaarlijke dier wordt ernstig bedreigd. Er leven naar schatting nog maar 2500 Bengaalse tijgers in het wild.