Modern design in de Noorse bergen

© Kasper Rehnman

Modern design midden in de natuur van de Noorse bergen: dat is de Rabothytta in Hemnes.

Modern design midden in de natuur van de Noorse bergen: dat is de Rabothytta in Hemnes.

De hut werd ontworpen door het Noorse architectenbureau Jarmund/ Vigsnæs en is geheel in lijn met de omliggende ruige natuur vormgegeven. De uitstekende hoeken en schoorstenen echoën met de bergtoppen en de grote ramen bieden een prachtig uitzicht over de Okstindangletsjer.

Voor de bouw werd enkel winterbestendig materiaal gebruikt waardoor de hut het hele jaar open kan blijven. De Rabothytta is enkel te voet te bereiken en wordt beheerd door Den Norske Turistforeningen (DNT), een wandelorganisatie die al 500 berghutten verhuurt.

Voor ieder wat wils

Deze liggen verspreid door heel Noorwegen. Ze zijn niet duur en bestaan in drie categorieën: serviced (ongeveer 35 euro/nacht voor DNT-leden), selfserviced en unserviced (25 euro). Niet-leden betalen iets meer.

De eerste groep hutten zijn van alle gemakken voorzien, inclusief restaurant. In het tweede type moet je zelf koken, maar er zijn wel voorraden aanwezig. In het derde en meest avontuurlijke type hut moet je zelf je eten meebrengen of uit de natuur halen door bijvoorbeeld te gaan vissen. De Rabothytta is een unserviced hut.

Een lidmaatschap kost ongeveer 70 euro/jaar. Enkele andere populaire designvoorbeelden: de Breidablik, de Mount Skåla Toren, de luxe Preikestolen Mountain Lodge en het Preikestolen Boomhuttenkamp. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content