Madeira

Madeira is een subtropische vulkaanklomp in de Atlantische Oceaan, een eiland van eeuwige lente, groen en bloemrijk, bezaaid met paden om dagen te flaneren, te wandelen, te stappen, te klimmen, te genieten.

Madeira is een subtropische vulkaanklomp in de Atlantische Oceaan, een eiland van eeuwige lente, groen en bloemrijk, bezaaid met paden om dagen te flaneren, te wandelen, te stappen, te klimmen, te genieten.

Doen op Madeira
Wat moet je zien in Funchal?
Geschiedenis
Eten en drinken
Shopping
Het geheim van Madeirawijn

Madeira mag dan in de Atlantische Oceaan liggen, op 550 kilometer van de westkust van Marokko en zo’n duizend kilometer verwijderd van Lissabon, de overeenkomsten met het moederland zijn niet gering.

Zo heeft de hoofdstad Funchal dezelfde, wat versleten charme van zovele Portugese steden: de schoonheid van wit dat ooit wit was, van oker dat niet meer is dan een herinnering aan een frisse laag verf. Die gevels geteisterd door de tijd en de wind zijn overigens niet het eerste wat je ziet in Funchal.

Het eerste wat opvalt, is dat het cliché klopt: Madeira, het bloemeneiland. De kleur die de gevels hier en daar ontberen, bieden de bloemen in overweldigende mate.

Madeira is een eiland om naar bloemen en vogels te kijken, naar hoge bergen te stappen. De 2.500 kilometer lange irrigatiewegen vormen fantastische wandelpistes voor wie het eiland te voet wil verkennen. De passeios, de wandelpaden op Madeira zijn perfect onderhouden en maken van het Portugese eiland een wandelparadijs.

Hoe hoger je klimt, hoe meer de subtropische vegetatie alpiene trekken krijgt. Kaal land met duizelingwekkende uitzichten: ravijnen, kammen, vulkaanpieken rond Pico do Arieiro. Langs zwarte as en rode tufsteen leidt een grillig pad over een richel naar Pico Ruivo, met 1862 meter de hoogste top.

Madeira is klein, maar vanwege de kloven, dorpen in keteldalen, kliffen en ravijnen die van de bergen in zee vallen, heb je een auto nodig om op de uitgestippelde paden mooie wandeltochten te maken. De kusten zijn een machtige ervaring: wolken trekken samen tegen de basaltbergen, groen en zwart, witte huizen klauteren tegen de steile flanken omhoog.

Ten westen van Funchal is het vergezicht uitzonderlijk : Câmara de Lobos ligt tegen de falaise van Cabo Girão. Wild slaat de oceaan tegen de klippen te pletter. Nog vervaarlijker is de steile kust in het noorden tussen Ponta Delgada en Porto Moniz. Het is een adembenemende rit met formidabele uitzichten.

De Levada da Ribeira da Janela is een befaamde route van vijfentwintig kilometer, zeven tot acht uur stappen door de kloof van Rabaçal, die opklimt naar de dorre hoogvlakte van Paúl da Serra. Wat een spektakel: drassig land, hightech windmolens, huisjes in een diepe vallei, koeien op een weide boven zee, het spel van zon en water, dansende wolken boven de kruin van het eiland.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content