Lissabon
In de volkse straatjes van de Alfamawijk verlies je snel het steedse gevoel. Bedrieglijk want even verderop onderstrepen koffiehuizen, plantsoenen en kleurrijke trams dat Lissabon een stad is die echt leeft.
In de volkse straatjes van de Alfamawijk verlies je snel het steedse gevoel. Bedrieglijk want even verderop onderstrepen koffiehuizen, plantsoenen en kleurrijke trams dat Lissabon een stad is die echt leeft.
Wat moet je zien in de Baxia
… in Alfama
… in Belem
en in de Bairro Alto
Lissabon met kinderen
Romantische plekjes
Geschiedenis van Lissabon
Lissabon heeft door de eeuwen heen heel wat meegemaakt. Op 1 november 1755 werd Lissabon getroffen door een massieve aardbeving die het leven kostte aan 40.000 van de 270.000 inwoners. De manier waarop de Markies de Pombal de heropbouw van de verwoeste stadsdelen aanpakte, zegt veel over de praktische aard van de Portugezen.
De wijk Baixa werd heraangelegd volgens een rechtlijnig patroon, de ambachten keurig per straat gegroepeerd. Met zijn overzichtelijke winkelstraten en monumentale pleinen vormt Baixa het levendige hart van Lissabon.
Een ander litteken is van veel recentere datum: In 1988 woedde in Chiado, de levendige wijk van schrijvers, schilders, beeldhouwers, boekhandelaars en winkeltjes, een zware brand. De sporen van de ramp werden door het renovatieproject van architect Siza Veira zo goed als uitgewist en op de plaats van het vroegere warenhuis Grandella verrijst nu het moderne winkelcentrum Armazéns do Chiado.
Met de Elevador de San Justa, een art-nouveau lift ontworpen door een discipel van Eiffel, kan je vanuit Baixa op een gemakkelijke manier de wijk Bairro Alto in de bovenstad bereiken. Vanaf het hoogste platform heb je een prachtig uitzicht over de monding van de Taag in de Atlantische Oceaan en over de rode daken van de stad. De oude volkswijk Bairro Alto is de laatste tijd uitgegroeid tot een trendy uitgaansbuurt en telt leuke boetieks en designwinkels, vooral rond de Praça Principe Real.
In de nabijheid van de lift staat de ruïne van het Convento do Carmo, het klooster dat grotendeels vernield werd tijdens de grote aardbeving van 1755, toen het dak tijdens de mis instortte en een groot aantal kerkgangers omkwam. Nu groeien er rozen langs het middenpad en de resterende gotische bogen rijzen sierlijk op tegen de blauwe lucht.
In elke stad zijn er bezienswaardigheden waar je niet omheen kunt en in Lissabon is dat de Torre de Belém, met stip het beroemdste monument van Portugal. De toren hoorde ooit bij een fort dat Lissabon moest beschermen.
Op loopafstand staat het Padrao dos Descobrimentos, het al even bekende, stenen zeilschip met beelden van beroemde zeevaarders. Zeker niet te missen zijn de serene kloostergangen van de Mosteiro dos Jerónimos, een perfect voorbeeld van de zestiende-eeuwse Manuelijnse bouwstijl, genoemd naar de toen regerende vorst Manuel I.
De sfeervolle wijk Alfama, het oude schipperskwarties van Lissabon, is erg in trek bij toeristen om de gezellige kronkelige straatjes, restaurantjes en fadobars. Iedereen die Lissabon bezoekt, moet immers minstens één keer de passie voelen die verscholen zit in de fadomuziek.
Bron: Weekend Knack
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier