La dolce vita: vijf boekentips voor onder de Italiaanse zon

© iStock

Bergen, stranden, eeuwenoude steden, stijlvol volk en heerlijk eten, Italië is een van de mooiste plekken om op reis te gaan. Natuurlijk ga je heel wat passegiatta doen, maar als je toch eens gaat zitten, lees dan een van deze vijf aanraders.

Vers vertaald…

La dolce vita: vijf boekentips voor onder de Italiaanse zon
© .

De Rode Anjer – Elio Vittorini

…en toch al 70 jaar oud. De Siciliaanse Vittorini schreef het in de jaren ’30, maar kreeg het pas als boek gepubliceerd in 1948 omdat Mussolini’s regering het helemaal niets vond, zo’n mooi, sensueel geschreven boek over opgroeien, liefde én de gevaarlijke allure van fascisme. Twee jongens, een meisje, een rode anjer en een prostitué met een gouden hart, daar draait alles om. Zie het als een Italiaanse Catcher in the Rye, schreef een Amerikaanse recensent. Het ideale boek als je je op reis in Italië weer even jong wil voelen, dat vinden wij.


Beter dan de film

La dolce vita: vijf boekentips voor onder de Italiaanse zon
© .

Noem me bij jouw naam – André Aciman

Een schitterende film over liefde is niet noodzakelijk gebaseerd op een even schitterend boek. (The Bridges of Madison County, iemand?) Maar bij Call me by your name is dat gelukkig wel het geval. Exceptionally beautifull, schreef de New York Times toen het in 2007 uitkwam, en we garanderen dat je gaat smullen, want je ziet niet alleen de aantrekking tussen Elio en Oliver – zoals in de film- je voelt ze ook, omdat je een boek lang in Elio’s hoofd mag wonen. En daarom is het boek zo mogelijk nog beter dan de toch ook al briljante film. Het romantische idealisme van Elio is doodgewoon schoon en dat we de geliefden 15 jaar later opnieuw ontmoeten, een heel klein beetje troostend. Onze tip: bekijk de film voor je naar de Italiaanse Riviera vertrekt, en geniet daarna van de heerlijke tekst van Aciman.


60 jaar Italië

La dolce vita: vijf boekentips voor onder de Italiaanse zon
© .

De Napolitaanse Romans – Elena Ferrante

Vier boeken schreef de mysterieuze Elena Ferrante over de vriendinnen Lila en Elena. We leren hen kennen in hun schooltijd, leven mee met hun eerste liefdes en niet zo geslaagde huwelijken, reizen met Lena mee naar Pisa, Firenze en Milaan en nemen pas decennia later weer afscheid. Een verslavende kroniek van een vriendschap, maar ook van Italië in het tweede deel van de vorige eeuw. En vier boeken die je liefst zo snel mogelijk na elkaar zal willen lezen, dat is net wat je nodig hebt als je twee weken vakantie en dus veel leestijd hebt.


Vijf boeken in één

La dolce vita: vijf boekentips voor onder de Italiaanse zon
© .

Schitterende Ruïnes – Jess Walter

Het Beste Amerikaanse Boek van 2014. Dat toeterden heel wat Amerikaanse kranten. En toch staat het in dit Italië-lijstje omdat het op -inderdaad- meesterlijke wijze vijf verhalen combineert die zich weliswaar in Hollywoodsfeer maar toch grotendeels in Italië afspelen. Entertainende personages, grappige plotwendingen, maar ook verrassend intense omschrijvingen van vriendschap, het hebben van kinderen en zelfs wat oorlog met mensen doet, dit is een literaire rollercoaster. Perfect voor op een Italiaans strand of naast een zwembad met zicht op glooiende heuvels.

Extra tip: De Getalenteerde Mr Ripley, waarin Patricia Highsmith je zowaar sympathie doet voelen voor een psychopaat die in Italië bepaald afschuwelijke streken uithaalt.


De klassieker

La dolce vita: vijf boekentips voor onder de Italiaanse zon
© .

Christus kwam niet verder dan Eboli – Carlo Levi

Zuid-Italië, al een paar jaar boomend bij hippe Italiëfans die Toscane en Umbrië zooo 2014 vinden, was straatarm toen Carlo Levi er eind jaren dertig naartoe verbannen werd wegens anti-fascistische activiteiten. Sippend van een lokale witte wijn in je stijlvolle AirB&B, zal je met open mond lezen hoe hard het leven is in een klein dorpje in de Lucania-streek – wat vandaag Basilicata is- was. Een biografie in de vorm van een roman, blijft dit een klassieker van de Italiaanse lectuur en Levi portretteert de Zuid-Italianen, waar van zeer hoog op werd neergekeken, met liefde en respect.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content