Klimt – tentoonstellingen 2012 in Wenen

© Reuters

Naar aanleiding van het Klimt-jubileumjaar 2012 presenteren de grote musea in Wenen hoogwaardige en bijzondere tentoonstellingen.

Wien Museum

Tentoonstelling: KLIMT. De collectie van het Weens Museum.

16 mei tot en met 16 september 2012

Uit de uitgebreide eigen collectie over Gustav Klimt zijn schilderwerken van de schilder te zien, waaronder het portret van Emilie Flöge, posters, drukwerk, de schilderkiel van de kunstenaar, het dodenmasker en Egon Schieles tekening van de dode Gustav Klimt. Het middelpunt van de tentoonstelling wordt echter gevormd door de uit 400 bladen bestaande collectie tekeningen van Klimt, de grootste collectie ter wereld, die nu voor het eerst volledig tentoongesteld wordt.

Österreichische Galerie in Slot Belvedere

Tentoonstelling: Gustav Klimt/Josef Hoffmann. Pioniers van de moderne kunst.

25 oktober 2011 tot en met 4 maart 2012

De tentoonstelling belicht de samenwerking van Gustav Klimt met de architect en medeoprichter van de Wiener Werkstätte Josef Hoffmann, die met de Beethovententoonstelling in het Weense Secessiegebouw en het Brusselse Palais Stoclet nieuwe maatstaven stelde op het gebied van het totaalkunstwerk. Bovendien onderzoekt de tentoonstelling de invloed van Hoffmann op Klimts schilderwerk.

Kunsthistorisches Museum

Tentoonstelling: Gustav Klimt in het Kunsthistorisch Museum.

14 februari tot en met 6 mei 2012

Te zien zijn onder andere de 13 schilderijen en hun voorstudies voor de decoratie van het grote trappenhuis van het Kunsthistorisch Museum. Op deze manier komt de bezoeker dichter bij het ontstaan van deze werken uit de middelste creatieve fase van de kunstenaar.

Albertina

Van 13 maart tot en met 17 juni 2012 presenteert de tentoonstelling ‘Klimt-Zeichnungen’ – tekeningen van Klimt – naast geleende werken een groot deel van de circa 170 werken uit eigen bezit en biedt daarmee een veelomvattende blik op het tekenwerk van Gustav Klimt.

Leopold Museum

Tentoonstelling: Gustav Klimt. Reizen.

24 februari tot en met 11 juni 2012

Op de tentoonstelling worden onder andere stukken getoond uit de nalatenschap van Emilie Flöge, waaronder haar correspondentie met Gustav Klimt. Tot de vaste collectie van het museum behoren naast belangrijke schilderijen van Klimt ook vele werken van kunstenaars van de Secessie, bijvoorbeeld één van de belangrijkste collecties van werken van Egon Schiele.

Österreichisches Theatermuseum

Tentoonstelling: Tegen Klimt. De ‘Nuda Veritas’ en haar verdediger Hermann Bahr. 10 mei tot en met 29 oktober 2012

Het in 1898 door Gustav Klimt gemaakte schilderij ‘Nuda Veritas’ was in het bezit van schrijver Hermann Bahr, die met het stuk ‘Gegen Klimt’ – Tegen Klimt -, tijdens de controverse over het werk van de schilder partij koos voor Klimt. De tentoonstelling is, behalve aan de schilderijen van Klimt, ook gewijd aan het werk van Bahr.

Künstlerhaus

Tentoonstelling: Klimt en het Künstlerhaus.

6 juli tot en met 2 september 2012

Te zien is hoe Klimt werkte in het Künstlerhaus, waarvan hij van 1891 tot 1897 deel uitmaakte.

Museum für Volkskunde

Tentoonstelling: focus op het object: de verzameling textielpatronen van Emilie Flöge. 24 mei tot en met 14 oktober 2012

Voor het eerst worden de bewaarde textielpatronen getoond uit het bezit van Emilie Flöge, die nauw verbonden was met Gustav Klimt. In het Wenen van rond de eeuwwisseling had zij een eigen modesalon, waarvoor zij modeljaponnen ontwierp.

Klimt Villa

Het laatste en het enige behouden gebleven atelier van Gustav Klimt in Wien-Hietzing biedt een blik op de werk- en leefomgeving van de kunstenaar. Heropening na volledige renovatie aan het einde van de zomer in 2012.

Österreichisches Museum für angewandte Kunst/Gegenwartskunst – MAK

Het Oostenrijks Museum voor Toegepaste Kunst/Moderne Kunst toont de in totaal 9 werktekeningen van Gustav Klimt voor het Brusselse Palais Stoclet. Bovendien bezit het MAK de nalatenschap van de Wiener Werkstätte, met werken van Josef Hoffmann, Kolo Moser en andere medewerkers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content