Italië gaat miljoenen euro’s besteden aan de restauratie van historische sites
Sinds de economische crisis in 2007 heeft de Italiaanse overheid flink gesneden in het budget voor cultuur met, bijvoorbeeld voor Pompeii, dramatische gevolgen. Dat gaat nu veranderen: Italië pompt meer dan 300 miljoen in de renovatie en het onderhoud van historische monumenten.
De Tempel van Venus in Pompeii die in 2014 na hevige regenval instortte, stenen die van het Colosseum afvallen en 50 werelderfgoedsites die dreigen te vergaan: het ging de afgelopen jaren niet goed met de vele historische gebouwen en monumenten die Italië rijk is.
Door bezuiningen na de economische crisis in 2007 op het cultuurbudget, kwam er weinig hulp vanuit de overheid. Modebedrijven zoals Tod’s, Fendi, Diesel en Bvulgari namen dan maar het initiatief om de renovatie van belangrijke monumenten zoals de Trevi fontein in Rome te bekostigen.
Maar er is veel meer geld nodig. De overheid ziet het belang ervan nu ook in. Onlangs werden al zes gebouwen in Pompeii in het kader van het Grand Pompeii Project opgeknapt. En nu heeft de Italiaanse minister van Cultuur Dario Franceschini aangekondigd dat er 300 miljoen euro uitgetrokken wordt om in de komende drie jaar meer dan 200 historische sites zoals paleizen, musea en bibliotheken te renoveren. Dat schrijft The Local.
Het grootste bedrag, 13 miljoen, gaat naar de restauratie van de Domus Aurea of Gouden Huis in het centrum van Rome. Keizer Nero bouwde dit paleis op een heuvel bij het Colosseum in het jaar 64 na de grote brand die de gebouwen er stonden in de af legden. De Domus was bedoeld als feestpaleis en daarom telt het paleis weliswaar 300 kamers, maar geen slaapvertrekken. De muren waren bedekt met bladgoud, kostbare stenen, ivoor en fresco’s. Eromheen lagen wijngaarden, fruitbomen en kunstmatig meer.
De kanaalstad Venetië krijgt meer dan zes miljoen voor verschillende projecten en voor de renovatie van de middeleeuwse stadsmuren in Siena wordt twee miljoen euro gereserveerd.
De extra investeringen komen bovenop het geld dat de Europese Unie al ter beschikking heeft gesteld waaronder 41 miljoen euro enkel voor Pompei. (MS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier