Irak krijgt eerste nationale park

Irak krijgt eerste nationale park
© Reuters

In het zuiden van Irak liggen de moerassen van Mesopotamië, het gebied waar vermoedelijk het Bijbelse Hof van Eden ligt en een merkwaardig natuurverschijnsel middenin de woestijn. Ooit was het gebied met een oppervlakte van ongeveer 8000 vierkante meter het op twee na grootse moeras ter wereld.

Het is ook het liefgebied van de Moerasarabieren. De unieke cultuur van deze Arabieren, voornamelijk Sjiieten, bestaat al 5000 jaar, maar werd bijna vernietigd door Saddam Hoessein na afloop van de Eerste Golfoorlog in 1991.

Drooglegging

Saddam Hoessein wilde wraak nemen omdat de Moerasarabieren hem niet hadden gesteund tijdens de oorlog. Hij liet dijken, dammen en omleidingen in de Eufraat en de Tigris zodat de moerassen vrijwel droog kwamen te liggen. Het gevolg: 93 procent van de moerassen verdween en van de 500.000 inwoners in de jaren vijftig van de vorige eeuw bleven er nog maar 20.000 over.

Na de val van Saddam Hoessein in 2003 is de watertoevoer hersteld in een poging de rietbedden en dierenwereld te redden. De 278 vogelsoorten die er leefden hebben de vernietigingspoging van Saddam Hoessein op miraculeuze wijze allemaal overleefd. Verder komen er waterbuffels, otters, slangen en hagedissen voor. Helaas zijn ook enkele dieren zoals stekelvarkens en grijze wolven er verdwenen.

Met de creatie van een nationaal park wil de Iraakse regering ervoor zorgen dat 'de wieg van de beschaving' beschermd wordt. De regering hoopt niet alleen dat de wereld Irak zal helpen dit unieke gebied voor de toekomst te behouden, maar ook dat toeristen de moerassen zullen ontdekken. (MS)

Moeras © Reuters

Moeras1 © Reuters

Moeras2 © Reuters

Moeras3 © Reuters

Moeras4 © Reuters

Moeras5 © Reuters

Moeras6 © Reuters

Moeras7 © Reuters

Moeras8 © Reuters

Moeras9 © Reuters