Inwoners van Vlaamse kunststeden ontvangen toeristen met open armen
De inwoners van de Vlaamse Kunststeden Antwerpen, Gent, Brugge, Mechelen en Leuven zien toeristen maar al te graag naar hun stad komen. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek onder bijna 5.400 inwoners uitgevoerd door Toerisme Vlaanderen.
Zeventig procent van de inwoners gelooft dat de voordelen van toerisme ruimschoots opwegen tegen de nadelen. Slechts een minderheid ervaart overlast door het toerisme. Vooral de individuele verblijfstoeristen worden graag gezien. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek bij bijna 5.400 inwoners van de steden.
“De grote meerderheid beseft dat elke toerist een sponsor van de lokale economie is”, zegt Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts. “Vlaanderen kan nog meer toeristen aan”.
Vlaamse primeur
Miljoenen toeristen vinden elk jaar de weg naar een van de Vlaamse Kunststeden Antwerpen, Gent, Brugge, Mechelen en Leuven. De toestroom van zoveel toeristen kan de leefbaarheid van een stad onder druk zetten en daarom organiseerde Toerisme Vlaanderen samen met de toeristische diensten van de vijf steden een grootschalig onderzoek.
Het gaat om een primeur voor Vlaanderen: nooit eerder werden zoveel Vlamingen bevraagd over de impact van toerisme op hun stad. In totaal werden bijna 5.400 volwassenen bevraagd, representatief verdeeld naar geslacht, opleiding, leeftijd, deelgemeente of wijk. De resultaten voor Brugge waren al bekend, nu komen daar ook Antwerpen, Gent, Mechelen en Leuven bij.
Conclusie van het onderzoek: de inwoners van de Vlaamse Kunststeden staan positief tot zeer positief ten opzichte van het toerisme. Ongeveer driekwart van de bewoners is het toerisme in de eigen stad zeer genegen. Slechts vier à vijf procent betuigt toerisme geen steun, de rest heeft een neutrale houding. Zeventig procent is van oordeel dat de voordelen van toerisme ruimschoots opwegen tegen de nadelen.
In Brugge neemt slechts 25 procent van de bewoners het woord ‘overlast’ in de mond, in de andere steden Antwerpen, Gent, Leuven en Mechelen is dat zelfs maar tien procent. Ruim 85 procent vindt dat hun stad een toeristische bestemming moet blijven.
Fier op de eigen stad
Een werkpuntje: dertig à veertig procent van de bevraagden heeft het gevoel als bewoner te weinig betrokken te worden bij het toeristisch beleid in de eigen stad. Ruim zestig procent is bereid om zelf inspanningen te leveren om hun stad op de toeristische kaart te houden. Tussen zeventig en tachtig procent van de bewoners geeft aan fier te zijn op de eigen stad. Een meerderheid van de bewoners helpt de toeristen graag verder. “De Vlamingen zijn gastvrij en stellen zich op als de best mogelijke ambassadeurs voor hun stad”, vat minister Weyts samen.
Vooral de individuele verblijfstoeristen zijn graag gezien. In tegenstelling tot bijvoorbeeld groepstoeristen of cruisetoeristen blijven zij doorgaans langer in de stad en gaan ze op zoek naar iets meer dan enkel de traditionele toeristische trekpleisters. Vlamingen willen dan ook het liefste nog meer individuele verblijfstoeristen zien. “We zetten Vlaanderen wereldwijd in de toeristische markt als een kwaliteitsbestemming waar het goed toeven is”, zegt Weyts.
Opvallend: deeleconomieplatformen zoals AirBnB lokken voorlopig weinig negatieve reacties uit bij de inwoners van de Vlaamse Kunststeden. Nog geen één op de tien inwoners denkt dat toeristen die boeken via dit soort platformen voor meer overlast zorgen. Wel gelooft gemiddeld twintig procent dat deze platformen wonen in hun stad duurder maken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier