Voorzichtigheid geboden tijdens wandelingen: verhoogd brandgevaar in heel Vlaanderen

© Getty

Het Vlaams agentschap Natuur en Bos waarschuwt voor verhoogd brandgevaar in de provincies Vlaams-Brabant, West- en Oost-Vlaanderen. De risicofase wordt er opgetrokken van geel naar oranje. In Antwerpen en Limburg staan de risicofases al langer op oranje.

‘Het is zeer droog en de komende dagen worden opnieuw hoge temperaturen, geen neerslag en een matig tot sterke (oosten)wind voorspeld. Die combinatie vormt een gevaarlijke cocktail wat betreft brandgevaar, waardoor waakzaamheid geboden is’, zegt Natuur en Bos in een perscommuniqué.

Grote brand begint klein

Het agentschap van de Vlaamse overheid maant aan tot voorzichtigheid en extra waakzaamheid tijdens een bezoek aan de natuur. Het vraagt om niet te roken en al zeker zelf geen vuur te maken. Boswachters zullen de situatie ook opvolgen. Daarnaast roept Natuur en Bos op om jonge kinderen nog beter in de gaten te houden in de natuur en zeker niet alleen in het bos te laten spelen. ‘Een brand kan snel van een zeer kleinschalig naar een groter probleem escaleren. Een smeulende sigaret of bijvoorbeeld glas, vonken of hete voorwerpen, zoals onderdelen van machines, kunnen snel zorgen voor een grotere brand’, zegt Natuur en Bos.

In Antwerpen en Limburg staan de risicofases al enige tijd op oranje. Volgens Natuur en Bos is het zeker mogelijk dat die de komende uren of dagen nog wijzigen. Meer info op www.natuurenbos.be/waarschuwingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content