In beeld: de high-tech architectuur van Norman Foster
Enkele van de belangrijkste gebouwen van de afgelopen dertig jaar zijn ontworpen door Norman Foster. Een paar voorbeelden: de Reichstag in Berlijn, het Millau viaduct in Frankrijk, de Commerzbank in Frankfurt en het Swiss Re Building in Londen. Foster ontwerpt alles: vliegvelden, bruggen, kantoorgebouwen, theaters, musea, gewone huizen en zelfs hele steden.
Voor zijn indrukwekkende oeuvre ontving hij alle belangrijke architectuurprijzen, waaronder de Pritzker prijs in 1999 en twee maal de Stirling Prize (in 1998 en 2004), en werd hij geridderd.
Open, helder en licht
Norman Foster gebruikt de nieuwste technologieën in zijn ontwerpen, maar wel op zo’n manier dat er een harmonie tussen het gebouw en de omgeving bestaat. In een interview met Knack Weekend omschrijft hij zijn eigen architectuur: “Waar ik vooral van hou is een architectuur die helder, open en licht is. Ik hou van afstand en transparantie, ik wil graag de zon naar binnen laten.”
Hij is altijd op zoek naar een combinatie van esthetiek en functionaliteit en vindt het vreemd dat sommige mensen doen alsof architectuur vooral een kwestie van esthetiek is. Esthetiek is natuurlijk belangrijk naar het is, volgens hem, geen doel op zich.
CO2-neutraal
Foster streeft er in zijn ontwerpen ook altijd naar de ecologische impact zo klein mogelijk te houden. Het gebouw waar hij in de jaren zeventig beroemd mee werd – het Willis and Faber headquarters in Ipswich – behoorde tot de eerste ecovriendelijke kantoren en was in die tijd radicaal vernieuwend.
Foster is van mening dat we vervoermiddelen moeten ontwikkelen die geen schade toebrengen aan het klimaat. Dan zullen de steden ook meteen veranderen. Dat gebeurde immers ook toen de auto uitgevonden werd: oude steden met smalle straatjes waren niet afgestemd op het autoverkeer en doordat mensen opeens ook gemakkelijk buiten de stad konden gaan wonen, werd het platteland grotendeels verprutst.
Foster is nu bijvoorbeeld bezig met het ontwerpen van de eerste CO2-neutrale stad ter wereld. Masdar in Abu Dhabi moet plaats bieden aan 90.000 inwoners, maar toch het klimaat niet negatief beinvloeden.
Norman Foster heeft meer dan duizend werknemers in dienst, verspreid over vijftien landen die werken aan projecten in veertig landen. (MS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier