IJsland: heerlijk ontspannen en je ogen uitkijken op de set van Game of Thrones

© WB
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

IJsland het land van de eeuwige nacht en het Amerikaanse Midwesten waar alles draait rond zonsopgang en -ondergang. Twee contrasterende werelden die tegelijk de twee meest bijzondere geologische oorden op onze planeet zijn. En hoe ver ze ook letterlijk en figuurlijk uit elkaar liggen: met één vliegticket kan u ze beiden met uw verschijning vereren. Of omgekeerd.

IJsland. Het eiland der Vikingen wordt in ons geheugen voornamelijk in duisternis gehuld. Lange nachten, korte dagen en een zwarte vulkanische bodem. Het noorderlicht dat groen kleurt aan de nachtelijke hemel is slechts een van de vele zaken die het mysterieuze eiland toch zo aantrekkelijk maken.

Een vulkanisch landschap
Een vulkanisch landschap

Landen doet u in Keflavik. De internationale luchthaven ligt op zo’n 50 kilometer van de hoofdstad Reykjavik, of ongeveer 45 minuten rijden. Het lijkt misschien een heel eind voor wie denkt te willen citytrippen in de hoofdstad. Maar behalve op een voorproefje van het gevarieerde ruwe landschap, wordt u onderweg getrakteerd op een ontspannend natuurlijk stoombad.

Vanop een terras kijkt u uit op de thermen van de Blue Lagoon waar de gure wind hete dampen overheen blaast. Bij die benaming had u zich vast iets tropischer voorgesteld. Het is kiezen: daarboven bevriezen of toch de plons wagen, hoewel een duik in het water op zo’n barre dag toch niet ideaal lijkt. De temperatuur van het water is 38 graden, dus u waagt er zich aan. Heerlijk ontspannen na een lange vlucht. Voor wie het niet warm genoeg kan krijgen, zijn er ook sauna’s. Ook hoeft u niet raar op te kijken als u mensen met versteende gezichten ziet langs waden. Het goedje reinigt de huid en zo is de azuurblauwe Blue Lagoon ook wel een beetje de fontein der eeuwige jeugd.

Blue Lagoon
Blue Lagoon

Avontuurlijke trip

Maar IJsland heeft meer te bieden dan warm water. Als u uw reis voortzet naar de hoofdstad kan u genieten van een wandeling langs de haven en een frisse neus ophalen. De horizon wordt getekend door besneeuwde donkergrijze bergen en de IJslandse vissers halen er de meest gevarieerde vangsten uit het water. Op restaurant zal u kunnen proeven van rotte haai, walvis of zelfs papegaaiduiker. Het is vreemd om – na een resem knuffeldieren en beeldjes in souvenirwinkels – de vogel die een nationaal symbool leek, gewoon op uw bord te zien liggen. IJsland is ook een beetje avontuurlijk zijn en het wordt meer dan proeven van het aparte landschap.

De nacht valt snel als de winter nadert. Maar bij een heldere hemel zal u dat heus niet zo jammer vinden. Reykjavik is als een groot dorp en het duurt niet lang voor u zich in onbewoond gebied bevindt. Flink uitgedost met warme jas, handschoenen, muts en sjaal en een camera in de aanslag kan u de vingers kruisen en de ogen naar de hemel richten. In een dag tijd kan u op IJsland de vier seizoenen doormaken, dus het is vooral een kwestie van geluk: het noorderlicht zien. Groene penseelstreken op een met sterren bestrooide zwarte lucht. Als u het niet gezien hebt, is dat een meer dan valide excuus om de reis naar het Vikingland nog eens te maken.

Met de brandschone gevels in allerlei kleuren en landelijke stijl toveren de huizen in combinatie met kleine gezellige straten en doffe gele straatverlichting Reykjavik in een soort Disneyland van het verre noorden om. U heeft echter meer kans om een schaap of pony tegen het lijf te lopen dan Mickey Mouse.

Game of Thrones

Een vliegticket naar de Verenigde Staten biedt u de kans om voor het overstappen op die lange tweede vlucht, tot een week in IJsland te verblijven. Wie langer de tijd heeft, kan de hele route rond het eiland met de auto volgen: prachtige grauwe kusten, grove bergtoppen, wilde grasvelden en een stevige wind. IJsland is meer dan een verademing. Maar zelf met één overnachting kan u uw ogen er de kost geven.

The Wall - Game of Thrones
The Wall – Game of Thrones

De Golden Circle-route kan u rustig in een halve dag afleggen. Een eerste stop is er een voor de liefhebbers van aardrijkskunde, maar stiekem nog meer voor de fans van HBO-successerie Game of Thrones. Het nationaal park Thingvellir is een bijzonder geologisch fenomeen: het is de enige plaats ter wereld waar de aardplaten uit elkaar schuiven (herinnert u zich de platentektoniek uit de aardrijkskundelessen? Hier gaat u eindelijk begrijpen dat het niet over een vreemde danssensatie ging). Waar de Noord-Amerikaanse en de Euraziatische platen zich van elkaar verwijderen, ziet het IJslandse landschap er ook werkelijk elk jaar anders uit. Het Thingvellirpark herbergt ook het grootste meer van het eiland en als u er dan toch bent, kan u langs de welbekende Wall uit Game of Thrones kuieren. Of toch een imposant verschijnsel dat de basis vormde voor de nog imposantere ijzige versie op televisie.

IJsland: heerlijk ontspannen en je ogen uitkijken op de set van Game of Thrones

Daarna worstelt het toerbusje zich door hevige rukwinden naar de volgende sensatie – hoewel de uitzichten met uitgestrekte landschappen bezaaid met waaiend gras, vallende rotsen of eenzame stulpjes even sensationeel zijn – de Gullfoss-waterval. Een kolos waar u zich niet meteen dichterbij waagt. Een pad naar boven voor de klimmers die graag op het majestueuze zicht uitkijken, een pad naar beneden voor wie de woeste en genadeloze natuur het liefst zo dicht mogelijk benadert. Een prachtig pad als u het mij vraagt, met enkele glibberige rotsen die het risico van een been te breken waard zijn. Het neerwaarts gestuwde water wordt gehuld in een waas en ook u ziet even niet meer helder: u was vergeten dat de wereld zulke wonderen voortbracht. Om zo’n klein eiland te zijn, is IJsland erg groots.

Het perfecte kiekje schieten

Geysir
Geysir

De laatste stop van de toer is misschien nog spectaculairder dan de vorige: de geothermische zone van Geysir. Geisers dus. Niet allemaal meer actief, maar het verrassingseffect van zij die het wel nog doen, kan tellen. Het is in een hoopje gedramd staan om dat perfecte kiekje te schieten en dat kan even duren – ondertussen bent u heus wel gewend aan de geur van rotte eieren die met de stoom uit de aarde wordt gestoten – en als hij dan tevoorschijn komt, laat u van het verschiet haast uw camera vallen. Maar het is weer een wonderlijke vertoning van de kracht van de natuur en uw ogen leggen het vast op de gevoelige plaat die uw geheugen is.

Maar behalve de bijzonderheden die we in IJsland met wijd opengesperde ogen aanschouwen, zullen uw oren geregeld even noemenswaardige dingen opvangen. Zo heeft het land geen leger en gelooft meer dan de helft van de bevolking in elven en trollen. Zeg dus nooit rots tegen de woning van het feeërieke wezen of hooibaal tegen marshmallows voor de kwaadaardige trollenkoning. Maar die laatste hoeft u niet te vrezen, als de nacht valt zit u heerlijk onder een schapenvel te genieten van het haardvuur, en onwetend genietend van wat u de wonderlijkste plaats ter wereld acht. Tot u morgen in het Midwesten landt.

Wided Bouchrika

Travelhome neemt voor het eerst deel aan het Vakantiesalon, ze staan in hal 7 standnummer 7105, tevens is er een camper te bezichtigen (type MH23-25S van Fraserway).

Luchtvaartmaatschappij Icelandair vliegt tot twee keer per week vanuit Brussels Airport naar Keflavik/Reykjavik. Pakketreizen worden op www.icelandair.nl aangeboden vanaf 349 euro per persoon inclusief retourvlucht, drie hotelovernachtingen en ontbijt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content