Heropening van het Mendelssohn museum in Leipzig

Op de begane grond kunnen de bezoekers op een moderne en innovatieve manier kennismaken met het leven en werk van Mendelssohn. De eerste verdieping ziet er juist nog precies zo uit als in de negentiende eeuw met de meubels van Mendelssohn zelf aangevuld met informatieve teksten.

Zelf een orkest dirigeren

Een van de nieuwe attracties in het museum is het Effektorium, een uniek digitaal concertpodium waar bezoekers zelf de instrumenten, het geluid en de snelheid kunnen installeren en zo kunnen voelen hoe het is om een orkest te dirigeren.

Daarnaast zijn veertig nog niet eerder tentoongestelde objecten roterend te zien in een verlicht kabinet. Aan de muur hangt een tot nu toe onbekende aquarel ‘Blick auf Cadenabbia’ van Mendelssohn. In een nieuwe bibliotheek zijn boeken, bladmuziek en audiovisuele informatie over Mendelssohn te zien. Zes iPads bieden toegang tot een digitale muziekbibliotheek en voor kinderen is er een speciale ruimte.

Iedere zondagochtend worden er om 11 uur concerten in het museum gegeven. Niet alleen de muziek van Mendelssohn komt daarbij aan bod, maar ook van andere componisten.

Romantiek

Felix Mendelssohn Bartholdy werd in 1809 in Hamburg geboren en behoort samen met Robert Schumann en Frédéric Chopin tot de belangrijkste romantische componisten. In 1835 verhuisde hij naar Leipzig om daar dirigent van het Gewandhausorchester te worden. In 1843 richtte hij in dit stad het eerste conservatorium van Duitsland op. Tot zijn dood in 1847 bleef hij in Leipzig wonen.

Tot zijn bekendste werken behoren zijn vioolconcert, Ein Sommernachtstraum, Lieder ohne Worte voor piano en de twee oratoria Paulus en Elias. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content