Greeters: een nieuw toeristisch concept in Brussel

© Getty Images

Naar Amerikaans voorbeeld zullen toeristen door de ogen van een fiere Brusselaar de hoofdstad leren kennen.

Het concept van Greeters, afgeleid van het Engelse ’to greet’, is eenvoudig: fiere Brusselaars verklappen toeristen de verborgen plekjes van onze hoofdstad. Afhankelijk van de voorkeur van de bezoekers kunnen gezellige cafeetjes, plaatsen met een adembenemend uitzicht over de stad maar ook de beste shopplaatsen of de echte volkse buurten aan bod komen.

“Met Greeters leer je Brussel op een intieme manier kennen”, legt voorzitter van de Franse gemeenschapscommissie Christos Doulkeridis uit. “Inwoners nemen mensen mee op ontdekkingstocht doorheen hun thuisstad en laten hun hun favoriete plekjes zien. Die plaatsen zijn in geen enkele reisgids terug te vinden.” Volgens Doulkeridis, ook minister van Toerisme in Brussel, zal deze nieuwe vorm van cultuurtoerisme het imago van de stad ten goede komen. Hij legt hierbij de link naar New York, de geboorteplaats van het concept Greeters. Trendsetter Lynn Brooks startte in 1992 met het project. Op dat moment werd de Amerikaanse metropool vooral geassocieerd met geweld en gevaar. Brooks’ doel was om toeristen de waardevolle plekjes van de Big Apple te laten ontdekken door de ogen van New Yorkers. Ondertussen groepeerden zich al vijftien steden in het internationale netwerk ‘Global Greeter Network’.

Alternatief toerisme

Om het concept naar Brusselse normen te vertalen, schakelde Doulkeridis de vzw ‘Toerisme autrement’ in. “Via onze website kunnen mensen een Greeter boeken”, zegt Marie-Paule Eskénazi, directrice van de vzw. “Een vragenlijst moet hun voorkeur duidelijk maken en helpt ons om de juiste inwoner voor hen te selecteren.” Toch benadrukt Eskénazi dat ze geen concurrentie vormen voor de begeleide bezoeken. “De inwoners zijn geen professionele gidsen en onze rondleidingen bevinden zich buiten het traditionele toeristische circuit.” Een Greeter neemt ook maar maximum zes mensen mee op ontdekkingstocht en wordt niet betaald voor zijn diensten.

Het alternatief toerismeconcept wordt ook gesteund door de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Bruno De Lille, collegelid bevoegd voor onder meer Cultuur, is tevreden over de samenwerking tussen de gemeenschappen. “Het concept is een meerwaarde voor onze Europese hoofdstad en zal ook bijdragen aan het binnenlands toerisme. Veel Belgen zullen verrast zijn om op deze manier kennis te maken met de grootstad.”

De organisatie hoopt dan ook om Greeters in andere Belgische steden te kunnen lanceren. Om het concept in Brussel alvast te laten slagen, kloppen ze aan bij de gemeenschapscentra. “Die centra staan dicht bij de wijkbewoners. Door het concept daar te promoten, willen we een hele boel Brusselaars warm maken om zich te engageren. Geïnteresseerden kunnen zich daar ook altijd spontaan aanbieden”, verduidelijkt De Lille. Wie zich alvast een professionele Greeter mag noemen is de van Spaanse afkomst José Gregorio. “Ik wil mensen op een hele losse manier, afhankelijk van hun voorkeuren, de stad leren kennen. Hebben ze tijdens de rondleiding vragen of heeft iets in het voorbijgaan hun interesse opgewekt dan speel ik daar op in. Ik sta volledig in functie van hen.”

Tiffany Philips

Een Greeter boeken kan via de website van Tourisme autrement. Een rondleiding duurt tussen de 2 à 4 uur en is mogelijk van maandag tot en met zondag tussen 8 en 22u. Maximum zes mensen per Greeter. Geïnteresseerde Brusselaars kunnen ook op die website terecht of kunnen zich steeds aanmelden in hun gemeenschapscentrum.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content