Fietsen langs de Servische Donau

Servië pakt uit met een 665 kilometerslange fietsroute langs de Donau.

Servië pakt dit weekend op de fiets- en wandelbeurs in Amsterdam uit met een recent ontwikkelde fietsroute langs de Donau. Het nautische toerisme is er al een tijdje aan een opmars bezig, maar nu komt ook de fietsliefhebber aan zijn trekken in dit land van de Balkan.

Het land profileert zich tegenwoordig meer en meer als een ideale bestemming voor de actieve vakantieganger. De nieuw uitgestippelde fietsroute langs de Servische Donau is daar het voorbeeld van. Deze rivier stroomt door Servië van west naar oost over een lengte van maar liefst 588 kilometer. Dat deel van de Donau biedt een gevarieerd landschap met talrijke natuurreservaten, twee nationale parken, pittoreske plattelandsdorpjes en een rijke cultuurgeschiedenis. Bij de “Ijzeren poort”, de grootste rivierkloof van de Donau, heeft u een fenomenaal uitzicht. Hier zijn er ook talrijke prehistorische en Romeinse opgravingen te bezichtigen, zoals Lepenski Vir, welke dateert van 7000 jaar voor Christus.

Het fietstoerisme is ‘booming business’ in Servië en de rest van de Balkan. Kleine pensionnetjes, restaurants en fietsverhuurbedrijven schieten hier als paddenstoelen uit de grond. Ook het nautische toerisme is er aan zijn opmars bezig. In 2002 legden er nog maar veertig cruiseschepen aan. Vijf jaar later waren het er al vierhonderd. De komende jaren wordt er dan ook sterk ingezet op de toeristische infrastructuur.

De Donaufietsroute maakt deel uit van de “Euro Velo Route 6”, die van de Atlantische Oceaan tot aan de Zwarte Zee loopt. De nieuwe Servische route, die 665 kilometer aan fietsplezier biedt, is ondertussen volledig bewegwijzerd en er zijn gedetailleerde kaarten beschikbaar van het gehele traject. Verschillende Nederlandse en Belgische touroperators hebben de Donaufietsroute al in hun reisprogramma’s opgenomen.

Aïsa Knockaert

Voor meer informatie over de Donau fietsroute kunt u terecht op deze website.

Voor algemene toeristische informatie over Servië kunt u hier terecht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content