Feestelijkheden en optochten op Saint Patrick's Day

Feestelijkheden en optochten op Saint Patrick's Day
© Reuters

Ter ere van de heilige Patricius (rond 385-461), die het christendom op het "groene eiland" bracht, worden huizen en straten in de nationale driekleur groen, wit en rood opgesmukt. Vele mensen dragen op St. Patrick's Day, tevens de nationale feestdag, een klaverblad (shamrock) op hun kleding, het symbool van Ierland.

Volgens overleveringen zou Saint Patrick een klaverblad gebruikt hebben om de Heilige Drievuldigheid van het katholieke geloof uit te leggen. Ierse migranten brachten de traditie ook mee naar Amerika en Australië. Intussen worden op St. Patrick's Day in vele landen optochten georganiseerd.

Ook in ons land kleuren drie steden groen op St. Patrick's Day, met name Brugge, Bergen en Brussel. "Ze nemen deel aan de wereldwijde 'greening', samen met onder andere de Niagara watervallen, de Toren van Pisa, de London Eye, het Colosseum van Rome, de Basiliek Sacré-Coeur in Parijs en het stadhuis van Sydney", verklaart Danielle Neyts van Tourism Ireland, initiatiefnemer van de "Global Greening".

Saint Patrick is beschermheilige van de Ieren. Op 17 maart wordt de heilige echter ook in andere landen gevierd.

Dublin: In de Ierse hoofdstad wordt St. Patrick's Day van 15 tot 17 maart gevierd met een kleurrijk cultuurfestival. Hoogtepunt is de parade op St. Patricks's Day, waarnaar vorig jaar rond de 650.000 mensen toestroomden.

New York: Al in 1766 werd in de toen nog door de Britten bestuurde stad een Ierse optocht georganiseerd. Sinds jaren is in New York met telkens rond de 250.000 deelnemers en twee miljoen toeschouwers de wereldwijd grootste St. Patrick's Parade te zien.

Chicago: In de stad in de Amerikaanse staat Illinois krijgt op de Ierse nationale feestdag zelfs de Chicago River een groene kleur. De traditie herinnert aan de nationale kleur van het "groene eiland" (Emerald Isle).

Brussel: Manneken Pis kreeg maandag 17.00 uur een traditioneel Iers kostuum aangekleed. Ook op St Patrick's Day zelf draagt hij het pakje van 09.00 tot 16.00 uur. Vanaf 20.45 uur is de Grote Markt in het groen verlicht.

Brugge: Voor het eerst kleurt ook de Burg groen, vanaf 20.00 uur.

Bergen: Het Stadhuis en het Belfort van de Europese Culturele Hoofdstad 2015 krijgen voor het eerst groene verlichting op St.Patrick's Day. (Belga)

Dublin © iStockphoto

Dublin © Reuters

New York © Reuters

New York © Reuters

Chicago © Reuters

Chicago © Reuters

Litouwen © Reuters

Manneken Pis © GF

Grote Markt in Brussel © GF

Het Witte Huis in Washington © Reuters