Europalia focust met elf tentoonstellingen op Turkije

Voor haar dubbele verjaardag, 45 jaar oud en 25 edities, zoomt Europalia dit najaar in op Turkije. De organisatie doet dat met drie grote tentoonstellingen, twee in het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten en één in het Antwerpse Museum aan de Stroom, en acht kleinere, maar “niet minder interessante” exposities, eveneens in Brussel, maar ook in Gent (Smak), Genk (C-Mine), Le Hornu en zelfs in het Kempische Kasterlee (in het Masereel Centrum).

Het pakket culturele evenementen werd voorgesteld op de hoofdzetel van het VBO. Voor editie 25 van het biënnale gebeuren werd dus gekozen voor Turkije, een land met een bijzonder rijke – en lange – traditie én, als verbinding tussen twee continenten, een boeiende smeltkroes van culturen.

Het startschot wordt 7 oktober gegeven met de tentoonstelling ‘Anatolia’ . Met 231 objecten, van groot tot piepklein, geeft die expo een overzicht van 12.000 jaar geschiedenis van het gastland. Hier ligt de nadruk op archeologisch en historisch erfgoed. ‘Anatolia’ is te bezoeken tot 17 januari.

Een week later begint, eveneens in het PSK, ‘Imagine Istanbul’, waar de nadruk, zoals de titel al aangeeft, ligt op het beeld – in het bijzonder de fotografie. Behalve de legendarische, inmiddels 87-jarige Ara Güler, bekend om zijn poëtische zwart-witfoto’s van de Turkse metropool, heeft deze expo, met fotografe Bieke Depporter en geluidskunstenaar Débruit (Xavier Thomas) ook een Belgische inbreng. Deze expo loopt van 15 oktober tot 24 januari.

Nog eens een week later opent, in de Scheldestad, de tentoonstelling ‘Istanbul-Antwerpen’ (Port City Talks) de derde grote brok van Europalia 2015 (van 23 oktober tot 24 januari). Hier worden gelijkenissen en verschilpunten vastgesteld tussen twee havensteden die beide niet aan de zee liggen. Een tiental Turkse kunstenaars heeft hiervoor in opdracht van curator Murat Tabanlioglu video’s, films en installaties ineengeknutseld. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content