Elf landen waar je in december beter niet op reis gaat
Brazilië is zo groot dat er qua weer altijd wel een fijne plaats te vinden is. De Amazone en Pantanal zijn erg nat, terwijl Rio de Janeiro juist weer erg heet is in december. Maar de belangrijkste reden om geen reis naar Brazilië te plannen is de enorme drukte rond Kerstmis. Kerstmis zelf vieren de Brazilianen thuis met hun families en veel winkels en andere gelegenheden zijn dan gesloten. De prijzen liggen enorm hoog en hotels zijn lang op voorhand volgeboekt.
De winter is niet de beste tijd voor een reis naar China en dat geldt vooral voor het noorden waar het extreem koud kan worden.
De meeste toeristen die naar Frans-Polynesië reizen, gaan erheen voor het mooie weer en de schitterende stranden. Maar tussen november en maart is het regentijd en kunnen er tyfonen voorkomen.
De maanden december tot en met maart zijn de regenperiode. Dat wil niet zeggen dat een reis naar Indonesië dan niet kan of in het water valt, maar het brengt wel nadelen met zich mee. Zo varen sommige veerboten niet waardoor bepaalde eilandjes onbereikbaar zijn, zijn enkele nationale parken gesloten en kunnen wegen onbegaanbaar worden. Omdat Indonesië zo groot is hangt de overlast sterk af van de regio. Bali en Kalimantan hebben bijvoorbeeld weinig last van de neerslag.
Begin december kan je nog prima naar Madagaskar reizen: de temperaturen zijn fijn, er valt weinig neerslag en de dieren zijn actief. Maar eind december begint de regentijd en vooral vanaf februari is er een grote kans op cyclonen die soms veel schade aanrichten.
Van november tot half februari valt er veel neerslag in Maleisië, in het bijzonder langs de oostkust. Het kan soms een paar uur achter elkaar gieten. Bovendien varen de boten naar veel eilanden niet omdat de zee te ruig is.
Mongolië kent een extreem klimaat met veel zonnige dagen (260), maar enorme temperatuurverschillen tussen de zomer en de winter. In de zomer kan de temperatuur oplopen tot bijna 40 graden boven nul en in de winter dalen tot 40 graden beneden nul. Wanneer je niet van extreme koude houdt is de winter niet de beste tijd om naar Mongolië af te reizen. Voordelen heeft deze periode ook: er komen weinig toeristen, de prijzen liggen laag, er valt weinig sneeuw en de lucht is blauw waardoor rondreizen niet belemmerd wordt.
November tot april zijn de regenmaanden in Peru en alhoewel je sommige delen van het land dan best kan bezoeken – voor Lima en de kust is dit juist de beste periode – zijn deze maanden niet geschikt om naar Machu Picchu te wandelen of het Amazonewoud te bezoeken. In de bergen is het weer dan enorm wisselvallig en kan het zeer hard regenen en in het Amazonewoud regent het bijna onafgebroken.
Koud wordt het nooit op de Seychellen. Het hele jaar door ligt de temperatuur tussen de 24 en 32 graden, maar december en januari zijn wel de natste maanden. En aangezien je juist naar de Seychellen gaat voor het mooie weer en de stranden is regen een grote plezierbederver. Bovendien is het dan cyclonentijd en enkele eilanden van de Seychellen liggen in de gevarenzone.
Ook in Singapore schommelt de temperatuur het hele jaar rond de 30 graden, maar het regent er ook veel en dat geldt in het bijzonder voor de periode november tot januari. Maar dat is niet de belangrijkste reden om Singapore rond de kerstperiode te mijden, maar wel omdat het er dan zo druk is dat alles tijden van tevoren is volgeboekt. Bovendien is reizen naar het toch al dure Singapore dan nog duurder.
Kaapstad, de stranden eromheen en de wijngebieden zijn heerlijk in onze winter, maar tijdens de kerstvakantie ongelofelijk druk en duur. Wil je naar dit deel van Zuid-Afrika reizen dan doe je dat beter voor of na de kerstperiode. De nationale parken bezoek je juist weer beter van juli tot oktober omdat je de dieren tijdens deze droge periode beter kan zien en het er niet te warm is. Vooral september en oktober zijn fijne maanden omdat er in juli en augustus heel veel toeristen op safari gaan.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier