"Oorlog en Trauma" is meteen een dubbeltentoonstelling in samenwerking met museum Dr. Guislain in Gent. Vrijdag 1 november opent de tentoonstelling de deuren.

"Oorlog & Trauma" is de eerste van een reeks van tijdelijke tentoonstellingen waarmee het In Flanders Fields Museum de eeuwherdenking van de Eerste Wereldoorlog begeleidt. IFFM plant om de twee jaar een grote thematentoonstelling.

Medische zorgen

Deze tentoonstelling belicht alle aspecten van de medische zorgen aan en achter het front van de eerste geïndustrialiseerde oorlog. Omdat de legerleidingen indertijd te weinig hadden geïnvesteerd in de opvang en verzorging van gewonden, diende in de medische zorg zeer veel geïmproviseerd te worden. Een groot deel van de slachtoffers zijn gevallen omdat de technische middelen te laat voor handen waren.

Met deze tentoonstelling wordt ook een menselijke aspect van de oorlog in kaart gebracht. In Gent zal het psychische leed van de Eerste Wereldoorlog vooral belicht worden.

De Eerste Wereldoorlog in de literatuur

Deze eerste tentoonstelling loopt van 1 november tot 30 juni 2014. Vanaf dan wordt er werk gemaakt van "De Geschreven Oorlog", over de manier waarop in en over de Eerste Wereldoorlog werd geschreven in poëzie, proza, drama, geschiedschrijving maar ook in de pers.

Tegelijkertijd lopen tussen 2014 en 2018 ook nog historische tentoonstellingen die de belangrijkste moment van de oorlog in de Westhoek in herinneringen brengen. (Belga/MS)

"Oorlog en Trauma" is meteen een dubbeltentoonstelling in samenwerking met museum Dr. Guislain in Gent. Vrijdag 1 november opent de tentoonstelling de deuren. "Oorlog & Trauma" is de eerste van een reeks van tijdelijke tentoonstellingen waarmee het In Flanders Fields Museum de eeuwherdenking van de Eerste Wereldoorlog begeleidt. IFFM plant om de twee jaar een grote thematentoonstelling.Medische zorgen Deze tentoonstelling belicht alle aspecten van de medische zorgen aan en achter het front van de eerste geïndustrialiseerde oorlog. Omdat de legerleidingen indertijd te weinig hadden geïnvesteerd in de opvang en verzorging van gewonden, diende in de medische zorg zeer veel geïmproviseerd te worden. Een groot deel van de slachtoffers zijn gevallen omdat de technische middelen te laat voor handen waren. Met deze tentoonstelling wordt ook een menselijke aspect van de oorlog in kaart gebracht. In Gent zal het psychische leed van de Eerste Wereldoorlog vooral belicht worden.De Eerste Wereldoorlog in de literatuur Deze eerste tentoonstelling loopt van 1 november tot 30 juni 2014. Vanaf dan wordt er werk gemaakt van "De Geschreven Oorlog", over de manier waarop in en over de Eerste Wereldoorlog werd geschreven in poëzie, proza, drama, geschiedschrijving maar ook in de pers. Tegelijkertijd lopen tussen 2014 en 2018 ook nog historische tentoonstellingen die de belangrijkste moment van de oorlog in de Westhoek in herinneringen brengen. (Belga/MS)