De tien meest geliefde meerdaagse fietsroutes in Duitsland
Tussen de bergen, langs de kust of rondom het prachtige Bodenmeer: deze tien meerdaagse fietsroutes tonen alle mooie kanten van Duitsland.
Zoals de naam Weser Radweg al doet uitschijnen, volgt deze fietsroute de loop van de rivier de Weser. De route start in Hannoversch Munden in Nedersaksen en eindigt 515 kilometer verderop in Cuxhaven aan de Noordzee. Je fietst er ongeveer acht dagen over.
De route kent weinig hoogteverschillen en loopt vrijwel volledig over autovrije geasfalteerde fietspaden. De route is dan ook geschikt voor alle soorten fietsers van alle leeftijden.
Wat is er onderweg allemaal te zien? Je passeert enkele historische steden zoals Bremen (bekend van de Bremer stadsmuzikanten uit het sprookje van de gebroeders Grimm) en Hamelen dat we weer kennen van dat andere Grimm sprookje ‘De rattenvanger van Hamelen’. Ook op de route ligt de statige kuurstad Bad Oeynhausen en het duizend jaar oude vakwerkstadje Nienburg.
Wanneer je de Weser Radweg fietst, kom je verder langs verschillende oude burchten en kastelen. Zo is er Schloss Hämelschenburg dat tot de belangrijkste renaissancegebouwen in Duitsland behoort, het romantisch ogende Erbhof Thedinghausen en Schloss Bevern uit de zeventiende eeuw waarin Erlebniswelt Renaissance is gevestigd.
Onderweg kan je ook nog een paar interessante musea bezoeken. Het Museum Hameln vertelt alles over de bijzondere geschiedenis van het stadje en daarin komt natuurlijk ook de rattenvanger uitgebreid voorbij. In het Pferdemuseum in Verden kom je alles te weten over de lange geschiedenis van de relatie tussen mensen en paarden en het Universum in Bremen neemt je aan de hand van 250 interactieve installaties mee op een ontdekkingsreis door de wereld van de wetenschap.
De Weser Radweg eindigt in Cuxhaven aan de Noordzee waar het na die dagen fietsen fijn toeven is aan het strand.
De Elbe Radweg volgt de rivier de Elbe die zowel door Duitsland als Tsjechië loopt. Wanneer je de volledige route door die twee landen fietst, ben je 1270 kilometer (ongeveer twee weken) onderweg. De route is bijna overal vlak. Alleen bij Hitzacker is er een over een stukje van tien kilometer even wat klimwerk. Je fietst overal op geasfalteerde, autovrije fietspaden. Iedereen kan deze fietstocht aan. Je kan de route zwaarder of minder zwaar maken door kortere of langere afstanden per dag af te leggen.
Het Duitse deel van de route is ongeveer 840 kilometer lang en start in Magdeburg en eindigt, net als de Weser Radweg, in Cuxhaven aan de Noordzee. Magdeburg is meteen een bijzondere plek om te beginnen. Behalve mooie monumenten in het historische centrum kan je hier ook de door Friedensreich Hundertwasser ontworpen Groene Citadel van Magdeburg bezoeken.
Enkele van de hoogtepunten onderweg zijn verder Dresden met zijn barokke Frauenkirche, de Semperopera in renaissancestijl en het er tegenover gelegen Residenzschloss. Wittenberg is nog zo’n bijzondere plaats. De stad is onlosmakelijk verbonden met de wereldberoemde theoloog Maarten Luther die hier een groot deel van zijn leven doorbracht. Heel anders is Dessau, de stad die bekendstaat om de Bauhaus architectuur. En of dat nog niet genoeg is: de fietsroute brengt je ook naar de heerlijke stad Hamburg.
Ook minder bekende plaatsen zoals het middeleeuwse stadje Mühlberg. de Hanzestadjes Havelberg en Stade, de oude residentieplaats Dömitz en Tangermünde dat door de lezers van Travelbook werd uitgeroepen tot het mooiste kleine stadje in Duitsland, liggen langs de route.
Ook qua landschap is er veel moois te zien. Je fietst door de Saksische Schweiz met zijn bizarre zandstenen rotsformaties en diepe kloven en ravijnen. Je komt door het Altes Land, een enorm fruitteeltgebied waar het vooral in april en mei wanneer de fruitbomen in bloei staan schitterend is. En je passeert het Flusslandschaft Elbe, een Unesco biosfeerreservaat tussen Hamburg en Dresden met strandjes, bossen, duinen en moerassen.
De Ruhrtalweg is een korte route van 230 kilometer die begint in Winterberg in het Sauerland en eindigt in Duitsburg middenin het industriële Roergebied. In het begin moet je wel wat heuvels overwinnen, maar daarna is de route vlak over autovrije fietspaden.
Bijzonder aan de Ruhrtalweg is dat je zowel door de rustige natuur in het Sauerland fietst als door het Roergebied dat een aaneenrijging van steden en oude industrie is. Veel van die oude fabrieken en mijnen hebben andere functies gekregen en zijn nu populaire toeristische attracties.
Wat zijn de hoogtepunten onderweg? Dotrmund is de grootste stad op de route. Daar werd de voormalige koolmijn Zeche Zollern omgebouwd tot een museum en cultureel centrum. Hagen waar de Belgische architect Henry van der Velde het Osthaus Museum ontwierp is zo’n andere plaats die je niet over moet slaan. In Bochem is een bezoek aan het Bergbahnmuseum een aanrader. Een leuk intermezzo – zeker voor kinderen – is een treinrit in een oude mijn bij Ramsbeck. Door de stuwdam in Meschede kan je een rondleiding volgen en Arnsberg is een leuk middeleeuws stadje.
De Zeche Zollverein in Essen is nog zo’n knap omgebouwd industrieel complex. Het ligt niet direct aan de route, maar is een omweggetje meer dan waard. Wat wel aan de route ligt is Oberhausen waar je urenlang kan winkelen in het megagrote winkelcentrum CENTRO. Breng er ook een bezoekje aan de Gasometer: een 117 meter hoog voormalig gasreservoir dat nu dienst doet als cultureel centrum voor exposities, concerten en videoinstallaties.
De Ruhrtalweg eindigt in Duisburg waar een hoogovencomplex is omgetoverd tot het Landschapspark Duisburg-Nord. Er is voor iedereen wat wils: een openluchtcinema, theater, klimtuin, een indoor duikcentrum, een panoramapunt, expositieruimtes…
De volledige Donau Radweg is 1500 kilometer lang en loopt door vier landen: Duitsland, Oostenrijk, Hongarije en Slowakije. Wil je alleen het stuk door Duitsland fietsen, dan start je in Donaueschingen waar de Donau als een klein stroompje ontspringt en eindig je 600 kilometer verderop in Passau.
De route is grotendeels vlak en soms wat heuvelachtig. Alhoewel je geregeld over paden fietst die niet geasfalteerd zijn, is de route voor iedereen geschikt, ook voor kinderen.
Zowel de natuur als de steden langs de route zijn fenomenaal. Qua natuur fiets je door de mooie natuur van het Zwarte Woud, de heuvels van Schwabische Alb en het Beierse Woud waar de bergen een hoogte van bijna 1500 meter bereiken.
Mooie steden langs de route zijn er bijna te veel om op te noemen. In Ulm staat bijvoorbeeld de hoogste kerktoren ter wereld (162 meter), kleurrijke vakwerkhuizen en smalle straatjes. Regensburg behoort tot de oudste steden in Duitsland en het historische centrum staat op de Unesco lijst van werelderfgoederen. Ehingen is een echt barokstadje en in Ingolstadt gaat de moderne tijd juist hand in hand met de oude tijd.
Nog twee hoogtepunten zijn het op een heuvel gelegen imposante Schloss Hohenzollern in Sigmaringen en de Donaudoorbraak bij Donauworth. De Donau veroorzaakte hier zo’n 80.000 jaar geleden een breuk in de kalkstenen rotsen.
De Donau Radweg eindigt in Passau, de historische stad die vlakbij de Oostenrijkse grens ligt. Hier komen drie rivieren bij elkaar: de Donau, Inn en Ilz. Aan een van de vele terrasjes aan het water, kan je uitrusten na al die dagen fietsplezier.
De Bodensee Radweg behoort tot de populairste fietsroutes in Europa. De route is niet moeilijk, niet al te lang en de route is rijk aan schitterende natuur en cultuurschatten.
De weg begint en eindigt in Konstanz en is 270 kilometer lang. In ongeveer acht dagen fiets je door drie landen: Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. De Bodensee wordt weliswaar omringd door bergen, maar de fietsroute is bijna helemaal vlak.
Het startpunt Konstanz is een heerlijke, prachtig gelegen middeleeuwse stad.
Bij de stad ligt het bloemeneiland Mainau dat in ieder seizoen even mooi is. Aan de andere kant van de stad ligt het iets grotere Reichenau eiland dat danzij het grote benedictijnerklooster op de werelderfgoedlijst van Unesco staat.
Verder fiets je langs de stad Lindau waarvan het historische centrum eveneens op een eilandje ligt, langs het barokke Schloss Meersburg, Schloss Arenenberg waarin een Napoleonmuseum is gehuisvest en kan je in Freidrichshafen het Zeppelinmuseum bezoeken.
Misschien wel het meest bijzondere punt onderweg is de Rheinfall bij Schaffhausen. De rivier de Rijn dendert hier over een breedte van 150 meter met een oorverdovend lawaai 23 meter de diepte in.
De Main Radweg is de eerste Duitse fietsroute die van de algemene Duitse fietsvereniging (ADFC) vijf sterren kreeg. Dat betekent dat de route uitstekend bewegwijzerd is, dat de kwaliteit van de fietspaden prima in orde is en datzelfde geldt voor de horeca langs de route.
De tocht begint in Bisschofsgrun of Creussen en eindigt 600 kilometer verderop in Mainz. De Main ontspringt op twee plaatsen en je kan bij beide bronnen beginnen. De Roter Main begint in de Frankische Schweiz en de Weisser Main begint in het Frankenwald.
Qua landschap is deze route enorm gevarieerd. Je fietst door bossen met een grote verscheidenheid aan bomen, langs miljoenen jaren geleden gevormde rotsformaties in het Fichtelgebirge, door wijngaarden met knusse wijndorpjes, door fraaie weilanden en het vriendelijke Taubertal.
Een van de hoogtepunten langs de route is het enorme renaissance Schloss Johannisburg in Aschaffenburg.
Een andere topper is het schitterende stadje Bamberg dat op de Unesco lijst van werelderfgoederen staat. Nog zo’n mooie stad is Wurzburg die aan het begin van de Romantische Strasse ligt. Ook het vermelden waard is Karlstadt dat in een regio die toch al rijk bedeeld is met mooie stadjes qua schoonheid nog uitspringt boven de rest.
Een niet te missen plaats is verder Bayreuth, de residentiestad die onlosmakelijk is verbonden met de componist Richard Wagner. Ieder jaar organiseert de stad de Richard-Wagner-Festspiele.
Eindpunt van de route is de universiteitsstad Mainz met als opvallende middelpunt de duizend jaar oude Mainzer Dom. Maar voordat je hier eindigt, kom je ook nog eerst door de moderne metropool Frankfurt, centrum van de Europese financiele wereld.
De Mosel Radweg is een onderdeel van de internationale Velo Tour Moselle die ook door Frankrijk en Luxemburg loopt. Het Duitse traject is 230 kilometer lang. Je fietst er een dag of vier over en je begint in Wormeldange en eindigt in Koblenz. De route is soms vlak, soms een beetje heuvelachtig, maar voor iedereen goed te doen.
Bij de Moezel denken we meteen aan de steile wijngaarden die pal langs de rivier liggen. Maar hoe mooi dit landschap ook is, de route heeft nog meer te bieden. Je fietst soms ook door bossen, langs fraaie rostformaties, robuuste burchten en door vriendelijke wijndorpjes en oude steden zoals Trier, samen met Worms de oudste stad in Duitsland.
Denk je aan de Moezel, dan denk je waarschijnlijk meteen aan het toeristische stadje Cochem. Die faam dankt het voor een deel aan de Reichsburg, het beroemde kasteel dat hoog boven de stad uittorent. Een andere bekende stad aan de Mosel Radweg is Koblenz waar de Rijn en de Moezel elkaar ontmoeten. De stad heeft een mooi oud centrum met imposante kastelen, kerken, paleizen en herenhuizen die de historische rijkdom van de stad tonen.
Zoek je liever wat minder toeristische plekjes op, dan kan je een tussenstop maken in het vakwerkstadje Bernkastel-Kues, of wijnstadjes zoals Treis-Karden, Zell of Perl.
Cochem is ook niet het enige stadje met een burcht. Andere Moezelburchten zijn bijvoorbeeld Burg Eltz in Moselkern, Burg Arras in Alf, en Burch Metternich in Beilstein.
De Rhein Radweg staat ook bekend als de EuroVelo-Route 15. De route volgt de Rijn vanaf het begin in Zwitserland tot de monding in de Noordzee in Nederland en loopt verder door Frankrijk en Duitsland.
De volledige route is 1233 kilometer lang, waarvan 971 kilometer door het zuidwesten van Duitsland loopt. Alhoewel het een hele lange route is, zijn de fietspaden bijna volledig autovrij en vlak met af en toe enkele lichte hellingen. De route start in Andermatt in Zwitserland en eindigt in Rotterdam bij de Noordzee.
Het landschap langs de Rijn is zeer gevarieerd. De rivier begint in de Zwitserse Alpen om in het volledige vlakke landschap rond Rotterdam te eindigen. Onderweg passeer je onder andere wijnlandschappen, de beboste hellingen van de Romantischer Rhein en ‘het land van duizend heuvels’ in Rheinhessen.
Wat is de onderweg te zien? Eigenlijk te veel om op te noemen. Een kleine selectie: de culturele stad Bazel in Zwitserland, Straatsburg in Frankrijk, universiteitsstad Mainz, Worms (samen met Trier de oudste stad in Duitsland) en Speyer dat bekendstaat om de grootste romaanse kathedraal ter wereld.
Verder kom je door Bonn, de vroegere hoofdstad van West-Duitsland en stad van Beethoven. Andere mooie steden zijn Koblenz, Keulen, Duisburg en Xanten met zijn Romeinse openluchtmuseum.
Mooie natuurlijke bezienswaardigheden langs de route zijn onder andere de wereldberoemde Loreley-rots en de spectaculaire Rheinfall bij Schaffhausen.
De Ostseekusten Radweg volgt de noordelijke Oostzeekust van Duitsland. Veel hoogteverschil hoef je hier niet te overbruggen. De route is dan ook bedoeld voor alle soorten fietsers. Zeker omdat je vrijwel continu over autovrije fietspaden gaat.
De Ostsee Radweg loopt tussen Flensburg en Ahlbeck en is 1095 kilometer lang. Je passeert mooie stranden, mondaine badplaatsen, oude Hanzesteden, je fietst over eilanden en schiereilanden, door bossen, duinen en allerlei soorten kustlandschappen.
Wat kan je onderweg allemaal bekijken? Onder andere de beroemde, witte krijtrotsen op Duitslands grootste eiland Rügen en de historische stad Flensburg waar je het Schiffahrtsmuseum kan bezoeken.
De twee Hanzesteden Stralsund en Wismar tonen hoeveel rijken dit handelsverband de steden in het verleden bracht.
Usedom is na Rügen het grootste eiland in Duitsland. Door de prachtige natuur kan je fijn wandelen en fietsen, er liggen enkele 19e-eeuwse badplaatsen met statige villa’s en vijf pieren.
De Bodensee-Königssee Radweg is met 413 kilometer een van de kortere fietsroutes op deze lijst. De route begint in Lindau aan de Bodensee en eindigt in Schönau am Königssee. Omdat je hier door een bergachtig gebied fietst, valt er iets meer te klimmen en dalen dan bij de andere routes. De fietspaden zijn meestal autovrij, maar niet overal verhard.
Lindau, het beginpunt van de route, is een mooie historische stad waarvan het oude centrum op een eiland in het meer ligt. Op de achtergrond zie je de besneeuwde bergtoppen van de Alpen.
Onderweg passeer je enkele prachtige plaatsen zoals de Chiemsee waar je een boottocht kan maken naar het Herreninsel en naar het Fraueninsel: twee eilanden die middenin het meer liggen. Andere mooie plaatsen zijn bijvoorbeeld Murnau am Staffelsee, Bad Tölz, Traunstein en Wildsteig.
Uiteraard mag een tussenstop bij het misschien wel het beroemdste kasteel ter wereld niet ontbreken: Neuschwanstein is het schoolvoorbeeld van een sprookjeskasteel. Een ander sprookjesachtig kasteel op de route is Hohenschwangau dat ook op een berg staat en boven de bossen uitsteekt.
De fietstocht eindigt in het mooie plaatsje Schönau am Königssee. Königssee ligt in Berchesgaden National Park dat onder bekend is van het Adler’s Nest van Hitler.
Lees ook:
De honderd mooiste kleine stadjes in Duitland
De 25 mooiste kastelen in Duitsland
Dertig minder bekende bezienswaardigheden in Duitsland
De honderd meest geliefde bezienswaardigheden in Duitsland
Twintig natuurwonderen in Duitsland
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier