Dertig minder bekende bezienswaardigheden in Duitsland

Berlijn, Slot Neuschwanstein en de Dom van Keulen kennen we allemaal. Maar Duitsland telt talloze plaatsen die veel minder bekend zijn, maar niet minder mooi. Een overzicht van dertig onbekende plekjes waar je inspiratie voor je volgende reis naar Duitsland uit kan putten.

Dertig minder bekende bezienswaardigheden in Duitsland
. © Getty Images

Lees ook:

Brede zandstranden, miljoenen vogels en mondaine badplaatsen: ontdek de Duitse eilanden

Dit zijn de mooiste wandelroutes in Duitsland

Dit zijn de mooiste dorpjes in Duitsland volgens de Duitsers zelf

De honderd mooiste kleine stadjes in Duitsland

De honderd meest geliefde bezienswaardigheden in Duitsland

De 25 mooiste kastelen in Duitsland

20 natuurwonderen in Duitsland

Duitsland © Getty Images

Ahrtal: de Ahr is een zijriviertje van de Rijn en loopt door de Eifel. Daar heeft het een mooi landschap gevormd met wijnranken op de hellingen langs de rivier, gezellige wijndorpjes, oude kastelen en eeuwenoude vulkanische resten.

Duitsland © Getty Images

De Bastei is een bijzondere 305 meter hoge rotsformatie in de Saksische Schweiz. Je kan naar de top klimmen voor een prachtig uitzicht, maar ook in de omgeving wandelingen maken door het mooie natuurgebied eromheen.

Duitsland © Getty Images

Blankenese strand is een strand in Hamburg dat je een mediterraan gevoel geeft. Blankenese was vroeger een klein vissersdorpje, tegenwoordig is het een deel van Hamburg, maar wel een van de mooiste wijken van de stad. Je vindt er een mix van historische vissershuizen en moderne villa's op de groene heuvels langs de Elbe rivier. Via trappen - daarom wordt het ook Treppenviertel genoemd - bereik je het strand.

Duitsland © Getty Images

De Blautopf is een bron waar fel blauw water uit de diepte naar boven komt. Een wandeling naar het nabijgelegen klooster is ook de moeite waard. De Blautopf ligt in de Schwabische Jura.

Duitsland © Getty Images

Darß was vroeger een eiland in de Oostzee, nu een schiereiland. De lange en brede stranden met de blauw-witte gestreepte 'strandkorben' zien er vrolijk en uitnodigend uit. De natuur en rotsformaties eromheen en de knusse kunstenaarsdorpjes maken het eiland helemaal een fijne plaats om te vertoeven.

Duitsland © Getty Images

Brug Eltz is een bijna duizend jaar oude burcht in Wierschum in Rijnland-Pfaltz. Omdat er 500 jaar lang aan gebouwd werd, is de burcht een mengeling van allerlei bouwstijlen door elkaar.

Duitsland © Getty Images

De Externsteine zijn merkwaardige zandstenen formaties in het Teutoburgerwoud. Dat ze pal aan een meertje liggen, maakt ze nog mooier. In de omgeving kan je heerlijke wandelingen maken. Ook is er een klein informatiecentrum.

Duitsland © Getty Images

De Feengrotte in Thüringen zijn ontstaan door de mijnbouw. Tegenwoordig is de voormalige mijn een toeristische attractie die bekendstaat om de bijzonder kleurrijke druipstenen.

Duitsland © Getty Images

Föhrwordt wel de 'Friesische Karibik' genoemd. Het eiland in de Waddenzee dankt die bijnaam aan het eindeloze witte zandstrand. Alleen de palmbomen ontbreken om je echt het gevoel van de Caraïben te geven. Dankzij de lage ligging is Föhr een heel groen eiland met een overvloedige vegetatie. Natuurliefhebbers komen er dan ook aan hun trekken. Met een beetje geluk zie je aan de rustige westkust zeehonden liggen en bij eb kan je gaan speuren naar de 'Small Five van de Waddenzee': de zeepier, kokkel, strandkrab, wadslakje en de gewone garnaal.

Duitsland © Getty Images

Heiliger Sand is de joodse begraafplaats in Worms. Het is de oudste joodse begraafplaats in Europa. Er liggen belangrijke rabbijnen begraven en het oudste graf dateert al uit 1058/59.

Duitsland © Getty Images

Het nog geen twee vierkante kilometer grote Helgolandligt in de Noordzee op zeventig kilometer van de kust. Wanneer je er met de boot heenvaart zie je het eiland al van ver opdoemen dankzij de hoog boven de zee uitstekende rode kliffen. De bijna vijftig meter hoge Lange Anna is de bekendste bezienswaardigheid op het eiland. Helgoland bestaat eigenlijk uit twee eilandjes: het Haupteiland en Düne. De twee werden van elkaar gescheiden tijdens een zware storm in 1720. De belangrijkste reden om naar Helgoland te trekken zijn behalve de rode rotsformaties, de zeeehonden met hun pups en de enorme aantallen trekvogels. Helogland behoort met meer dan vierhonderd verschillende soorten tot de vogelrijkste gebieden in Europa.

Duitsland © Getty Images

De helderblauwe Königssee ligt in het zuidoosten van Duitsland, aan de voet van de Watzmann (2713 m) in het Nationaal Park Berchtesgaden. Doordat het ingeklemd ligt tussen twee bergketens doet het denken aan een fjord. Breng er ook een bezoekje aan het bedevaartskerkje St. Bartoloma. Aan de zuidkant ligt nog een spectaculaire verrassing: Duitslands hoogste waterval stort zich daar 470 meter in de diepte.

Duitsland © Getty Images

Ladenburg is een schilderachtig middeleeuws stadje niet ver van Heidelberg in Baden-Württemberg. Het historische centrum met de goed onderhouden en kleurige vakwerkhuizen is heerlijk om rond te wandelen.

Duitsland © Getty Images

Lausitzer Seenland ligt tussen Dresden en Berlijn en is een gebied met verschillende meren en kanalen. Je kan er lange fietstochten maken, wandelen, boottochten maken, zwemmen en andere watersporten.

Duitsland © Getty Images

De Lunenburger Heide is een uitgestrekt heuvelachtig gebied in het noordoosten van Nedersaksen dat bekend staat om de heidevelden waar schapen lopen te grazen. Qua landschap doet het wel wat denken aan de Nederlandse Veluwe. Zeker wanneer de heide in bloei staat in augustus en september is het er schitterend.

Duitsland © Getty Images

Marburg is een mooie historische stad in het Sauerland die bekendstaat om de oudste protestantse universiteit ter wereld. De stad is tegen een steile heuvel aan gebouwd met daar bovenop de heuvel het indrukwekkende residentieslot van de graven van Marburg.

Duitsland © Getty Images

De Monte Kali wordt ook wel de Kilimanjaro genoemd omdat de vorm en kleur wel wat aan deze beroemde Afrikaanse berg doen denken. De berg bestaat geheel uit zout en is in de loop van de jaren gevormd door de zoutwinning in de regio Heringen. De Monte Kali is zo'n 200 meter hoog en heeft een oppervlakte van bijna honderd hectare.

Duitsland © Getty Images

Norderney behoort tot de Oost-Friese Waddeneilanden en is bijna dertig vierkante kilometer groot. Autoverkeer is toegestaan op het eiland, maar wordt zoveel mogelijk ontmoedigd. Norderney was het eerste Duitse eiland aan de Noordzeekust dat een zeebad kreeg. Al sinds 1797 trekken toeristen naar Norderney om te genieten van de lange stranden waarop 'strandkorben' staan om fijn in te luieren. Norderney heeft in de loop van de tijd al heel wat beroemdheden op bezoek gehad. Zo liet koning Georg de Vijfde van Hannover er een kasteel bouwen (tegenwoordig het Kurhaus) en brachten Bismarck, Robert en Clara Schumann, de schrijver Theodor Fontane, de dichter Heinrich Heine, staatsman en schrijver Walter Rathenau en schrijver Franz Kafka er tijd door.

Duitsland © Getty Images

Odenwald is een romantisch ogend gebied in de deelstaat Hessen. Het is een prachtig natuurgebied met beboste bergtoppen, brede valleien en overal eeuwenoude kastelen en burchten die een rol spelen in legenden en sagen.

Duitsland © Getty Images

In 1936 vonden de Olympische Spelen plaats in Berlijn. De Nazi's waren toen al drie jaar aan het bewind en Hitler greep de Spelen aan om de grootsheid van zijn rijk aan de wereld te tonen.Hij liet daarom tussen 1934 en 1936 een Olympisch dorp aanleggen. Er werden geld noch moeite gespaard om iets indrukwekkends van het complex te maken. Na de Tweede Wereldoorlog namen Russische soldaten er hun intrek. Sinds zij in 1992 vertrokken, ligt het olympische dorp er verlaten bij. Bijzonder om er een kijkje te nemen.

Duitsland © Getty Images

De Partnachklamm is een 700 meter lange, op sommige plaatsen 80 meter diepe kloof, uitgeslepen door het Partnach rivierje in Beieren. Het licht, de verschillende kleuren en het blauwe water dat zich een weg baant tussen de rotsen vormen samen een prachtig schouwspel.

Duitsland © Getty Images

Pfaueninsel (Pauweneiland) is een eiland in de Wannsee, gelegen op twintig kilometer van Berlijn. De Pruisische koning Frederik Willem II liet in 1794 het romantische Pfauenschloss op het eiland bouwen. Zijn zoon Frederik Willem III ging nog een stap verder en liet van het hele eiland een landschapspark maken. Dat is tot op de dag van vandaag intact gebleven. Zoals de naam van het eiland al doet vermoeden, lopen er talloze pauwen te paraderen.

Duitsland © Getty Images

De Rakotzbrücke, ook Teufelsbrücke genoemd, werd in 1860 zo gebouwd dat deze samen met de weerspiegeling in het water een perfecte cirkel vormt. Het zal niet verbazen dat deze brug gelegen in het in Engelse stijl aangelegde Rhododendronpark Kromlau een populaire plaats is om foto's te maken.

Duitsland © Getty Images

De Saarschleife ligt bij Mettlach in het Saarland. De rivier Saar heeft er miljoenen jaren over gedaan om zich een weg te banen door dit kwartsgebied. Er is daardoor een mooi landschap ontstaan waar de Saar zich in de vorm van een hoefijzer doorheen slingert.

Duitsland © Getty Images

De op 1813 meter hoogte gelegen Schrecksee in de Allgäuer Alpen in Beieren behoort tot de mooiste meren in Duitsland. Middenin het door bergen omringde meertje ligt een klein eiland. De wandeling naar het meer toe is voor de meeste wandelaars goed te doen.

Duitsland © Getty Images

De Sellin Pier ligt op het eiland Rügen, het grootste eiland in Duitsland. Sellin is een van de vijf mondaine badplaatsen op het eiland. De oorspronkelijke pier was 508 meter lang en werd in 1906 aangelegd. De huidige pier met het opvallende witte restaurant is weliswaar korter - 394 meter -, maar toch de langste op het eiland. Rügen staat bekend om de prachtige witte krijtrotsen die een sterk contrast vormen met de eeuwenoude beukenbossen in het binnenland en de statige badplaatsen.

Duitsland © Getty Images

Het historische stadje Tangermunde ligt in de deelstaat Saksen-Anhalt en werd door de reizenwebsite Travelbook uitgeroepen tot het mooiste kleine stadje in Duitsland. Dat heeft te maken met het oude centrum, het prachtige kasteel dat boven de andere gebouwen uittorent en de aantrekkelijke natuurlijke omgeving.

Duitsland © Getty Images

De Titan RT is de langste hangbrug in Duitsland. De bijna een halve kilometer lange brug hangt zo'n honderd meter boven de mooie natuur in de Harz. Vind je wandelen over de brug nog niet spannend genoeg, dan kan je er ook een rit maken in de mega zipline, aan wallrunning doen of een Segwaytour maken.

Duitsland © Getty Images

Triberg ligt in het Zwarte Woud en staat bekend om de Triberger watervallen: zeven watervallen achter elkaar die samen een hoogte van 163 meter overbruggen. Er loopt een mooie, niet al te lange wandeling langs deze watervallen waarvan gezegd wordt dat ze de hoogste in Duitsland zijn.

Duitsland © Getty Images

Werder aan de rivier Havel is een historisch stadje in de deelstaat Brandenburg. Bijzonder is dat het oude deel van de stad op een eiland in de rivier ligt. Eind april of begin mei wordt er jaarlijks een bloesemfestival gevierd. Alhoewel het veel minder bekend is, is dit festival na het Oktoberfest in München het grootste in Duitsland.