De super vulkaan onder Yellowstone is veel groter dan gedacht
De vulkaan onder Yellowstone National Park is 2,5 maal zo groot als tot nu toe gedacht werd. Dat zegt Jamie Farell van de University of Utah.
Een enorme magmakamer met een omvang van blijkt nu bijna 90 kilometer lang, 30 kilometer breed en tussen de 5 en 15 kilometer diep is verantwoordelijk voor al de geisers, bubbelde modder, felblauwe poelen en andere geothermale verschijnselen die het park zo uniek maken. Dat is 2,5 maal zo groot als tot nu aangenomen werd.
Dat betekent dat er evenveel magma in de kamer past als 2,1 miljoen jaar geleden toen de vulkaan voor de eerste keer uitbarstte. Die eruptie was 2.000 maal zo zwaar als de verwoestende uitbarsting van de Mount St. Helens in 1980 die een groot gat in de berg sloeg en aan 57 mensen het leven kostte. Daarna barstte de Yellowstone vulkaan nog twee maal uit, de laatste keer was 640.000 jaar geleden.
Wereldwijde impact
Farrell vertelde in een interview met de BBC dat een uitbarsting van de super vulkaan over de hele wereld gevolgen zou hebben voor het klimaat. Er zouden as en andere vulkanische materialen in de atmosfeer terechtkomen, de hele wereld rondcirkelen en het zonlicht volledig tegenhouden. Het zou ook betekenen dat bepaalde soorten voorgoed zouden uitsterven.
Gelukkig is de kans op een uitbarsting in de nabije toekomst erg klein, volgens Farell. Op basis van de drie uitbarstingen toe nu toe, zou de vulkaan om de 700.000 jaar van zich laten horen, alhoewel drie een te klein aantal is om dat met zekerheid te zeggen. Maar mocht de vulkaan dit ritme aanhouden, dan zijn we nog zo’n 40.000 jaar verwijderd van een volgende ramp. Met de huidige apparatuur zouden wetenschappers een uitbarsting bovendien weken, zo niet maanden van tevoren al aan zien komen.
Voorlopig is er geen reden tot paniek en kunnen toeristen Yellowstone National Park gewoon blijven bezoeken. (MS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier