De mooiste houten vakantiehuisjes ter wereld

De ruwhouten cabans kijken uit over het estuarium van de Rio Sado. © Nelson Garrido

Houten chalets waar kajaks verstopt liggen, vissen je begluren of ontbijtmanden per boot komen aandrijven.

Houten chalets waar kajaks verstopt liggen, vissen je begluren of ontbijtmanden per boot komen aandrijven.

1. Cabanas no Rio, Portugal

De ruwhouten cabans kijken uit over het estuarium van de Rio Sado.
De ruwhouten cabans kijken uit over het estuarium van de Rio Sado.© Nelson Garrido

Locatie: op een uur van Lissabon, in het natuurreservaat Estuário do Sado. De hutjes liggen dicht bij de rivier Sado, habitat van dolfijnen, flamingo’s en ooievaars.

Een hutje van de Cabanas No Rio vanbinnen.
Een hutje van de Cabanas No Rio vanbinnen.© Nelson Garrido

De hut: ver weg van de bewoonde wereld geven de twee houten vissershutten onderdak aan twee logés. In de ene hut zit een slaapkamer en een badkamer. In die laatste kun je ook de rugwand openen, zodat je praktisch op het strand staat te douchen. De andere hut doet dienst als leefruimte. Onder het houten tafelblad zit een kleine keuken verstopt, zonder veel toeters en bellen maar wel met voldoende attributen om je verse vis zelf te prepareren. Beide exemplaren nemen slechts 28 m² in, het enige wat nog rest qua infrastructuur is een houten ponton met luie zitzakken.

Eco: muren, vloeren en het dak bestaan uit gerecycleerd hout dat verkleurt afhankelijk van het weer.

Design: de hutjes zijn een project van Manuel Aires Mateus. Hij en zijn broer Francisco zijn de bezielers van architectenbureau Aires Mateus. Hun ontwerp is binnenkort ook in België te zien. De twee Portugese broers wonnen een wedstrijd en tekenen het ontwerp van de nieuwe faculteit architectuur van de Université Catholique de Louvain in Doornik. De ruwe look van de hutten wordt verzacht met de Ghost-fauteuils ontworpen door Paola Navone.

Extra: er wordt dagelijks ontbijt gebracht. De vissershutten hebben een wifi-connectie, maar veel interessanter is de kajak die onder het houten ponton ligt te wachten om de streek te verkennen.

Info: 200 euro per nacht met ontbijt. Minimaal verblijf: drie dagen, www.cabanasnorio.com

2. The Utter Inn, Zweden

Het drijvende hutje in het typisch Scandinavische rood (falurood), met onder het wateroppervlak, tussen de vissen, een slaapkooi.
Het drijvende hutje in het typisch Scandinavische rood (falurood), met onder het wateroppervlak, tussen de vissen, een slaapkooi.© www.gounusual.com

Locatie: op het Mälarmeer, ten westen van Stockholm, met zijn 1140 km² het op twee na grootste meer van Zweden. De kleine cottage ligt op ongeveer vijf minuten varen van de haven van Västerås.

The utter Inn, Zweden
The utter Inn, Zweden© www.gounusual.com

De hut: The Utter Inn is een drijvende cottage met een hoog duikbootgehalte. Helemaal back to basic: geen stromend water maar een jerrycan met tien liter water en kaarsen in plaats van een lampen. Een ladder verbindt het hutje met een van de grootste aquaria aller tijden, tevens de slaapkamer. Die herbergt drie meter onder de zeespiegel niet meer dan twee bedden en een nachttafeltje. Eens het donker is draaien de rollen om en begluren de vissen je door de ramen.

Design: de Zweedse kunstenaar Mikael Genberg besloot om kunst voor de gewone mens te maken. Een wit-rode cottage is niet ongewoon aan de rand van een Zweeds meer, maar dit drijvend exemplaar is wel uniek.

Extra: bij een optioneel luxearrangement wordt het diner per boot geleverd. Zwemmen wordt afgeraden, maar er is een opblaasbare kano om de omliggende onbewoonde eilandjes te verkennen.

Info: open van april tot oktober. 290 euro per nacht voor 2 personen. Ontbijt en diner inbegrepen, www.unusualhotelsoftheworld.com/utterinn

3. Juvet Hotel, Noorwegen

In Juvet Hotel is alles op de omgeving gericht, het is de comfortabelst denkbare kijkhut.
In Juvet Hotel is alles op de omgeving gericht, het is de comfortabelst denkbare kijkhut.© Jan Olav Jensen

Locatie: het Juvet Hotel bevindt zich in Valldal, in het westen van Noorwegen. De rivier Valldøla loopt tussen de kubussen. Het hotel ligt op een dik uur van de Geirangerfjord, die heeft al tien jaar zijn plaats op de natuurwerelderfgoedlijst van de Unesco

De hut: elke kubus heeft één of twee volledige glaswanden waardoor je je in de lens van een camera waant. Geen gordijnen, noch televisie of een schilderij aan de muur. Toch is er aan privacy geen gebrek, de badkamer zit aan de binnenkant en geen enkele hut kijkt uit op een andere.

De hut.
De hut.© Jan Olav Jensen

Eco: de kamers zijn zo opgesteld dat ze geen enkel litteken in de natuur achterlaten. Er is geen boom omgehakt of steen opgeblazen voor de bouw van het hotel.

Design: simpel en minimalistisch. De meubelen zijn gemaakt van donker massief hout om alle aandacht te vestigen op de vallei, de rivier of de bergflank. Het hotel is een ontwerp van de Noorse architecten Jensen & Skodvin, die in 2010 de Travel+Leisure Design Award ontvingen in de categorie The world’s best small hotel.

Extra: de spa zit verborgen onder een groen grasdak en kijkt met zijn 15 meter lange glaswand uit op de rivier. Geen restaurant te vinden in de dichte omgeving. Dineren doe je aan de gemeenschappelijke tafel waar Knut, de man des huizes, eland serveert.

Info: 170 euro per persoon per nacht, ontbijt inbegrepen. www.juvet.com

4. Strandhuisjes Groede, Nederland

De strandhuisjes in Groede.
De strandhuisjes in Groede.

Locatie: dichter bij de Noordzee slapen is onmogelijk. De huisjes liggen op het strand in Groede, tussen Breskens en Cadzand. In vogelvlucht nog geen tien kilometer van de Belgische grens.

De hut: het is de derde zomer dat vijftien strandhuisjes onderdak bieden aan vier tot zes personen. Keuken, badkamer, slaapkamer en terras passen allemaal zorgvuldig in 25 m². Vanuit de zetel kun je de scheepvaart op Westerschelde volgen. Je slaapt letterlijk boven de zee, het bed op de mezzanine geeft uitzicht over de zee en het strand.

Design: ieder huisje heeft een Zeeuws thema, met een eigen kleur en uitwerking in het interieur. Zo slaap je misschien in de Haaientand of de Boei.

Eco: de wanden van de huisjes zijn opgetrokken uit duurzame houtsoorten, zoals inlandse eik en ze zijn geïsoleerd met vlas. Het hele jaar door wordt energie opgewekt met zonnepanelen, zelfs al houden de hutjes hun winterslaap in een depot.

Extra: op bestelling hangen er ’s ochtends verse broodjes aan de deurklink. In ieder hutje is er wifi en een tablet. In sommige huisjes zijn honden toegelaten.

Info: te huur vanaf maart tot eind oktober, per weekend (vanaf 465 euro), midweek (vanaf 515 euro) of week (vanaf 915 euro). www.strandcampinggroede.nl/slapenaanzee

5. Les cabanes des grands lacs, Frankrijk

De drijvende hutten op Lac de Bonnal.
De drijvende hutten op Lac de Bonnal.© GF

Locatie: de drijvende houten iglo’s liggen niet op het ‘echte’ Grand Lac bij Clairvaux, maar op Lac de Bonnal, op iets meer dan een uur van de Zwitserse grens.

De hut: op hun rieten puntdaken na, zijn de vijf houten hutten verschillend. Ze zijn te bereiken via een steiger of al peddelend. De drijvende houten iglo’s liggen verspreid in een natuurgebied van 150 hectare. Het hele concept ademt natuur. Er is elektriciteit noch stromend water. Sanitair ligt verderop gelegen en onder de rieten daken zit alleen een slaapkamer. Eten doe je op het terras.

Eco: de hutjes zijn één en al eco. Er is enkel elektriciteit in de hutjes met spa, alleen verwarming in de winter en een droog toilet. Alle gasten krijgen enkele liters water mee bij aanvang van het verblijf. In de houten ontbijtmand zitten voornamelijk streekproducten.

Extra: er zijn familiehutten of hutten met een hottub naast de deur. Vanaf juli breidt het assortiment uit en drijft er een kasteeltje-met-spa op het meer. Naast de drijvende exemplaren zijn er ook houten nesten in de bomen. Er staat elke ochtend een ontbijtmand op het terras.

Info: vanaf 150 euro voor een nacht. www.cabanesdesgrandslacs.com

Lotte Ravelingen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content