De mooiste bezienswaardigheden onder de grond

De mooiste bezienswaardigheden onder de grond
© Getty Images/iStockphoto

Van grotten met gigantische kristallen tot een ondergrondse stad en catacomben met duizenden skeletten: List 25 maakte een overzicht van de 25 mooiste bezienswaardigheden onder de grond.

Longyou grotten in China © Zhangzhugang, Wikicommons

De 36 Longyou grotten werden zo'n tweeduizend jaar geleden met de hand uitgegraven. Hoe de bouwers daar toen in slaagden is nog altijd een mysterie. Ze werden in 1992 ontdekt door een Chinese boer.

Longyou grotten © Zhangzhugang, Wikicommons

Puerto Princesa Underground River op de Filippijnen © Getty Images

Deze rivier op het Filippijnse eiland Palawan heeft zich in de loop van miljoenen jaar een weg gebaand onder de rotsen door en een heel stelsel van grotten en gangen gevormd.

Puerto Princesa Underground River © Getty Images/iStockphoto

Ozarks Caverns in Missouri © Getty Images/iStockphoto

In Ozarks State Park vind je een groot aantal grotten en kloven. Vooral de Angel Showers waar het water door het plafond naar beneden druppelt is magisch.

Ozarks Caverns © Getty Images/iStockphoto

Greenbrier Bunker in West Virginia © Getty Images

Tijdens de Koude Oorlog liet president Eisenhower Greenbrier Bunker bouwen als veilige plaats van waaruit het congres het land zou kunnen besturen tijdens een nucleaire aanval. De bunker hoefde gelukkig nooit gebruikt te worden en is tegenwoordig een populaire toeristische attractie.

Greenbrier Bunker © Gf

Forestiere Underground Gardens in Fresno, Californie © Levy Clancy, Wikicommons

In 1901 vertrok Baldassare Forestiere uit Sicilie om zijn vader te ontvluchten. Hij kocht een groot stuk grond in Californie en wilde daar catacomben maken die hem herinnerden aan de antieke catacomben in zijn geboorte eiland. Hij begon te graven, maar zorgde er wel voor dat er genoeg daglicht was om planten en bomen te kunnen laten groeien. Zo ontstond een soort ondergrondse tuin.

Forestiere Underground Gardens © Levy Clancy, Wikicommons

Salina Turda zoutmijn in Roemenie © Getty Images/iStockphoto

In de zeventiende eeuw werd begonnen met het uitgraven van deze zoutmijn. In de loop van de tijd heeft de mijn verschillende functies gehad waaronder als kaasfabriek en als bunker tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig is er een pretpark in de voormalige zoutmijn gevestigd.

Salina Turda © Getty Images/iStockphoto

Reed Flute Cave in Guillin, China © Getty Images/iStockphoto

De Reed Flute Cave staat bekend om de prachtig gekleurde stalactieten en stalagmieten. Meer dan duizend jaar was het bestaan van de grotten onbekend. In de Tweede Wereldoorlog werden ze herontdekt door Japanse vluchtelingen. Er werden schilderingen op de muren gevonden die dateren uit 792 voor Christus.

Reed Flute Cave © Getty Images/iStockphoto

Skocjan grotten in Slovenie © Getty Images/iStockphoto

Het opvallendste aan deze Skocjan grotten in Slovenie is hun uitzondelijke diepte: tot zo'n tweehonderd meter. Ook ligt er een van de grootste ondergrondse kamers.

Coober Pedy in Australie © Getty Images/iStockphoto

Coober Pedy is een ondergrondse stad in het warme hart van Australie. De eerste basis werd gelegd toen er in 1917 gestart werd met het zoeken naar opalen. In de loop van de jaren groeide de mijn uit tot een volledige stad met woningen en zelfs een kapel. Boven de grond is het immers veel te warm om te wonen.

Coober Pedy © Getty Images

Dambulla in Sri Lanka © Getty Images/iStockphoto

In deze grot staan en liggen maar liefst 153 beelden van Boeddha's, hindoeistische goeden en Singalese koningen. De beelden zijn uitzondelijk goed bewaard gebleven. Ze dateren al uit de derde eeuw voor Christus.

Dambulla © Getty Images/iStockphoto

Waitomo Glowworm Caves in Nieuw-Zeeland © Getty Images/iStockphoto

Deze bijzondere grotten werden in 1887 ontdekt. Het viel de ontdekkers - de Brit Fred Mace en de lokale Maori leider Tane Tinorau - meteen op dat het plafond bedekt was met kleine lichtjes. Het bleken allemaal glimwormpjes te zijn.

Waitomo Glowworm Caves © iStockphoto

West Norwood Cemetery in Londen © Getty Images

In 1837 begon men met de aanleg van dit ondergrondse kerkhof in Londen. 95 gewelven moesten plaats bieden aan zo'n 3500 grafkisten. De gewelven raakten nooit gevuld want sinds de jaren dertig van de vorige eeuw wordt de begraafplaats niet meer gebruikt.

West Norwood Catacomb © Getty Images/iStockphoto

Mayakovskaya metro station in Moskou © Getty Images/iStockphoto

Dit metrostation in Moskou is met stip het mooiste in de Russische hoofdstad. Het architecturale hoogstandje werd in 1935 gebouwd en de symmetrische bogen en muurschilderingen zijn een streling voor het oog.

Mayakovskaya metro station © Getty Images

Poço Encantado in Parque Nacional da Chapada Diamantina, Brazilie © Getty Images/iStockphoto

Deze grot in Brazilie is beroemd om de 'betoverde bron': een ondergronds meertje waar het zonlicht precies zo op schijnt dat het een sprookjesachtige blauwe straal onderwater creëert.

Poço Encantado © Getty Images/iStockphoto

Cu Chi tunnels in Vietnam © Getty Images

Deze tunnels werden tijdens de oorlog in Vietnam door de Vietcong gebouwd. Het hele tunnelsysteem is tienduizenden kilometers lang.

Cu-Chi tunnels © Getty Images/iStockphoto

Graf van Seti I in Egypte © Getty Images/iStockphoto

Het graf van Seti I is het langste, diepste en meest complete van de graven in Egypte. Het werd in 1817 herontdekt door Giovanni Battista Belzoni.

Graf van Seti I © Getty Images/iStockphoto

Catacomben in Parijs © Getty Images/iStockphoto

Maar een klein deel van dit enorme labyrinth van catacomben is toegankelijk voor het publiek. Het gigantische stelsel is zeker 350 kilometer lang en bevat, volgens de schattingen, de resten van zo'n zeven miljoen overleden Parijzenaars. De skeletten liggen er al sinds de tijd van de Romeinen.

Catacomben in Parijs © Getty Images/iStockphoto

Churchill's Cabinet War Room in Londen © JDHowsen90, Wikicommons

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte Winston Churchill en zijn medewerkers de klok rond om een strategie te bedenken om Hitler te verslaan. Om een veilige omgeving te creeren van waaruit de operatie gerund kon worden, maakten ze een bunkercomplex onder Londen. Tegenwoordig is het een museum en kan je nog veel van de originele voorwerpen bekijken.

Churchill's Cabinet War Room © Jordiferrer, Wikicommons

Derinkuyu ondergrondse stad in Cappadocie © Getty Images/iStockphoto

Deze ondergrondse stad in de Turkse regio Cappadocie is omgeven met mysteries. Er zijn zoveel huizen en woningen gebouwd dat er zo'n 20.000 mensen kunnen wonen en de stad loopt tot een diepte van 75 meter. Maar niemand weet door wie en wanneer Derinkuyu gebouwd werd.

Derinkuyu © Getty Images/iStockphoto

Cave of Crystals in de Mexiaanse staat Chihuahua © Alexander Van Driessche, Wikicommons

In deze grot in Mexico zijn de grootste natuurlijke kristallen in de wereld te vinden. Helaas is het er - door magma dat er onderdoor stroomt - te warm en vochtig om er lang en grondig rond te kijken.

Edinburgh Vaults © Kjetil Bjørnsrud, Wikicommons

De Edinburgh Vaults werden in 1788 aangelegd om plaats te bieden aan arbeiders en handwerklui. Criminelen vonden er ook een heenkomen. Toen veel Ieren hun land ontvluchtten na de mislukte aardappeloogsten, kwamen ook zij terecht in deze gewelven onder de grond. Er heerste armoede, het was er vochtig omdat water van boven de grond de gewelven instroomde en het was er onveilig en onhygienisch. Het is niet bekend wanneer de Vaults gesloten werden, maar ze werden herondekt in de jaren tachtig.

Terracotta leger in Xian, China © Getty Images/iStockphoto

Met de bouw van deze grootste tombe in China werd 264 voor Christus begonnen. Het graf met meer dan achtduizend terracotta soldaten is een indrukwekkend gezicht.

Xian © Getty Images

Wieliczka zoutmijn in Polen © Getty Images/iStockphoto

Deze driehonderd kilometer lange zoutmijn in de buurt van Krakau behoort tot de oudste zoutmijnen in de wereld en werd al rond het jaar 1000 aangelegd. Het is een populaire toeristische attractie omdat je er van zout gemaakte beelden kan zien. Vooral de enorme kapel met grote kroonluchters is indrukwekkend. Om de gezonde atmosfeer in de zoutmijn is er tegenwoordig ook een kuuroord gevestigd.

Wieliczka © Getty Images/iStockphoto

Ondergrondse zoutkathedraal in Zipaquira, Colombia © Getty Images

De kathedraal zelf bestaat pas sinds het begin van de twintigste eeuw, maar de zoutmijn waarin de kathedraal is gevestigd werd al voor de komst van de Spanjaarden door de Indianen gebruikt. De op een diepte van tweehonderd meter gelegen kathedraal bestaat uit veertien kapellen die met elkaar verbonden zijn via tunnels. Iedere kapel stelt een van de staties van de lijdensweg van Jezus voor.

Zipaquira © Getty Images/iStockphoto