De Leiestreek met vrienden: wilde avonturen, een vleugje kunst en bier

Leieboorden in Kortrijk

Ronddwalen door de ‘creative city’ Kortijk, bier proeven in lokale brouwerijen, klimmen en diepzeeduiken. Dit en veel meer kan je samen met je vrienden, studiegenoten of buren ondernemen in de Leiestreek.

Hip en creatief Kortrijk

Kortrijk mag zich sinds 2017 één van de leden van het UNESCO Creative Cities Network noemen. Ontdek samen met je vrienden en vriendinnen waarom Kortrijk deze eretitel dubbel en dwars verdient.

Het coolste plekje in Kortrijk zijn de Leieboorden bij de historische Broeltorens. De kades bij de oude Leie-arm werden onlangs opnieuw aangelegd en verlaagd zodat je er in het zonnetje heerlijk dichtbij het water op een terrasje kan zitten.

Wat moet je verder doen en zien in Kortrijk?

Snuif een vleugje cultuur op in de gerenoveerde Budascoop. Je kan er dagelijks een film meepikken, maar er staan ook dansvoorstellingen, expo’s en andere performances op het programma.

Leer over de vlasgeschiedenis en de verwerking van vlas tot linnen in het museum Texture. Je kan er ook workshops volgen en een matineeconcert in het Kaffee Damast bijwonen.

Kortrijk Weide is een nieuw stadsdeel waar verschillende activiteiten gecombineerd worden. Het is een van de redenen waarom Kortrijk een Creative City is geworden. Je kan er flaneren in het ecologische park, skaten of freerunning in de evenementenhal Depart of urenlang waterplezier beleven in het subtropische zwembad LAGO Kortrijk Weide met onder andere de langste wildwaterbaan in de Benelux.

Buda Eiland in Kortrijk
Buda Eiland in Kortrijk© Kattoo

Wanneer het zonnetje schijnt is de zomerbar Bar Amorse op Buda Eiland dé place to be in Kortrijk. Op een heus zandstrand zit je aan tafeltjes in vrolijke kleuren pal aan het water. Geniet er van een lekkere cocktail en dans van tijd tot tijd op de klanken van een dj.

Een andere hotspot op het bruisende Buda eiland is Broelkaai 6 (BK6). Dit prachtige witte pand aan het water biedt expositieruimtes en op vrijdag kan je er lunchen. In de zomer wordt de mooie tuin omgetoverd tot een openluchtcinema.

Een leuke manier om zowel de historische als nieuwe, creatieve plekjes in de stad te ontdekken is met de stadswandelroute Metamorfose. De wandeling is 7,7 kilometer lang en te herkennen aan in de grond bevestigde klinknagels. Je kan de route downloaden via Toerisme Leiestreek.

Boekenhuis Theoria
Boekenhuis Theoria© Kattoo

De leukste winkeltjes in Kortrijk

Malmo is een koffiezaak die ook cadeautjes, bloemen en accessoires verkoopt.

Boekenhuis Theoria is een prachtig pand vol boeken waar je ook kan brunchen.

deDingen is een mooi ingericht cultuurcafé, ontbijt- en lunchadres. Vanaf het voorjaar heeft het ook een eigen brouwerij achteraan het café.

De Beste Kamer is een woonwinkel met betaalbaar design.

Ensemble is een gezellige winkel waar de zusjes Stock moois voor interieur, mode en lifestyle verzamelen.

Gyselinck is een meubelwinkel die al meer dan honderd jaar bestaat maar nog altijd hot is.

Ode’s ten slotte is een heerlijke bar waar je terecht kan voor verse bagels. Tegelijk is het een mooie boetiek voor duurzame mode. odeshop.be

Nog meer fijne shop-adressen op Toerisme Kortijk.

AAP Bar in Kortrijk
AAP Bar in Kortrijk© AAP Bar

En buiten Kortrijk: fietsen en bier proeven

In de Leiestreek vind je zowel grote brouwerijen met een lange familietraditie als jonge microbrouwerijen. Je kan de daar gebrouwen bieren proeven in de talloze kroegen, brasseries en restaurants die overal in de Leiestreek liggen.

Een nieuwe bierpocket bundelt vier fietsroutes die je langs het lekkers en moois van de Leiestreek voeren. Niet alleen vind je de knooppunten die je moet volgen opgelijst, maar ook de adressen van knusse cafés en restaurants onderweg. Je kan de bierpocket online bekijken op Bier in de Leiestreek.

Ook ’s avonds hoef je niet op een droogje te zitten. In de Leiestreek struikel je zowat over de bruine kroegen, pubs en hippe biercafés. Trek van de ene naar de andere en stel je eigen kroegentocht samen. De website Toerisme Leiestreek en Visit Gent helpen je op weg.

Op bezoek bij de brouwer

Een deel van de brouwerijen in de Leiestreek kan je bezoeken. Een paar leuke om eens een kijkje te nemen:

Het Bierkasteel in Izegem is het moderne bezoekerscentrum van Brouwerij Van Honsebrouck. Je kan er letterlijk en figuurlijk proeven van het brouwersambacht en dat overgoten met een hightech sausje. Je vindt er ook een brasserie, een shop en de bruine kroeg Michelle’s Pub.

Ook Brouwerij d’Oude Maalderij ligt in Izegem. De karaktervolle bieren proef je in Estaminet De Brouwerij, al twee jaar op rij verkozen als het beste brouwerscafé van België. Je kan de brouwerij in groep bezoeken. Gulden Spoor in Wevelgem brouwt lekkere bieren en bierrestaurant ’t Rusteel zorgt voor een perfecte match tussen de gerechten en de ‘eigen’ bieren. Wanneer je met zeven of meer bent, kan je de brouwerij bezoeken.

Brouwerij De Brabandere is al sinds 1894 gevestigd in Bavikhove (Harelbeke) en nog altijd in handen van dezelfde familie. De Bavik Super Pils en Petrus Roodbruin kan je in de lokale cafés proberen. In het gloednieuwe bezoekerscentrum Brouwershuys word je gastvrij ontvangen door Meesterbrouwer Chris en zijn vrouw. Ze leiden je rond door de brouwerij en bottelarij en trakteren je op twee degustaties.

Bier
Bier© Getty Images

Brouwerij De Meester in Harelbeke wil enkel op artisanale wijze bier brouwen en uitsluitend natuurlijke grondstoffen gebruiken. Je kan ze tijdens het weekend proeven op het café met terras.

Ook Brouwerij ’t Gaverhopke in Waregem brouwt de Gaverhopkes op ambachtelijke wijze en met ingrediënten uit de streek. In de brasserie van het beschermde ‘Goed te Nieuwenhove’ kan je de bieren degusteren en een hapje eten.

Met zijn allen actief

Na al dat bier is het fijn om iets actiefs te ondernemen. Langs het Kanaal Bossuit-Kortrijk ligt avonturencentrum Je Wildste Westen. Van speleoparcours tot klimmuren, van avontuurlijk hindernissenparcours tot diepzeeduiken en van paintballen tot mountainbiken. Kies voor een kant-en-klaar arrangement of stel je eigen programma samen. Weet je niet wat je moet kiezen? Dan blijf je gewoon wat langer om alles uit te proberen: een weekend of zelfs een minivakantie.

Je Wildste Westen
Je Wildste Westen© Oenanthe

Wil je het wat rustiger aandoen, dan is de veertig kilometer lange fietsroute door het groene zuiden rond Roeselare een tip. Je vertrekt aan het Museum van de Wielersport in Roeselare. Je hoeft vervolgens enkel de knoppunten te volgen. Je passeert mooie, landelijke dorpen als Moorselede en Ledegem en kan onderweg op verschillende plaatsen afstappen voor een culturele stop.

Zo liggen Muze’um L voor hedendaagse kunst in Zilverberg-Roeselare, Museum Old Leghem met modelvliegtuigen uit de Eerste Wereldoorlog en de Basiliek van Dadizele in het gelijknamige bedevaartsplaatsje waar je tegelijk gezellige herbergen vindt, op de route.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content