De legendarische Britse trein Flying Scotsman gaat opnieuw rijden

© Reuters

De legendarische Britse trein Flying Scotsman maakt na een decennium weldra zijn rentree op het Britse spoor, melden de omroepen BBC en ITV.

’s Werelds bekendste stoomlocomotief werd in 1923 gebouwd en werd in 1963 uit dienst genomen. De trein zorgde voor de eerste non-stopdienst tussen Londen en het Schotse Edinburgh.

Hij is niet alleen iconisch omdat hij – in 1934 – de eerste werd om officieel een snelheid van 100 mijl per uur te bereiken. Aan boord waren er innovaties zoals een cinemawagen, een cocktailbar en een kapsalon.

De trein onderging sinds 2006 op initiatief van het Nationaal Spoorwegmuseum (NRM) in York een opknapbeurt ter waarde van 4,2 miljoen pond. Vandaag/vrijdag maakt hij een eerste testrit. Eenmaal alle tests afgewerkt, keert de Flying Scotsman naar de werkplaats terug om zijn klassieke groene livrei terug te krijgen.

Eind februari is er een officieel verwelkomingsevenement. De trein zal niet alleen tentoonstellingsobject in het NRM zijn, maar zal ook door het Verenigd Koninkrijk rijden als een soort rondreizend museum, waarbij fans van alle leeftijden kennis zullen kunnen maken met de wonderen van de stoomtractie. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content