De hoogtepunten van een reis naar Cuba

Dé bezienswaardigheid van Cuba is gewoon de hoofdstad, Havana. ‘La Habana’, zoals de Cubanen dit noemen, is zelfs uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed. De stad is onderverdeeld in drie delen (Havana Vieja, Centro Havana en La Ciudad Moderna) en heeft een uitgesproken koloniaal uitzicht, met tal van musea en andere monumentale gebouwen in allerlei verschillende bouwstijlen en kleuren.

Het koloniale gevoel in Havana wordt nog versterkt onder meer door de old timers die er rond rijden. Wat je zeker niet mag overslaan bij een bezoekje aan ‘La Habana’ is een cocktail – bij voorkeur een mojito of een daiquiri – in een van de talloze gezellige barretjes met live muziek.

Naast Havana beschikt ook de tweede (hoofd)stad van Cuba, Santiago de Cuba, over tal van koloniale pastelkleurige gebouwen die vaak zelfs beter bewaard zijn gebleven dan die in Havana. Santiago de Cuba ligt in het uiterst oostelijke deel van Cuba, dat ook bekend is van de Sierra Maestra-bergketen.

Compleet andere soorten steden dan Havana en Santiago de Cuba, en minder toeristisch, zijn Cienfuegos en Trinidad. Cienfuegos wordt ook ‘de parel van de zuidkust’ genoemd en oogt heel koloniaal. Vanaf het stijlvolle Park José Marti kunt u door verschillende straten wandelen die omlijnd worden door paleizen en herenhuizen.

Ook een reis naar Trinidad is een grote stap terug in de tijd. Het lijkt alsof er in Trinidad sinds de Spaanse koloniale tijd niets is veranderd.

Houdt u van musea dan reist u naar Trinidad, de stad die in zijn geheel een openluchtmuseum is, door de Unesco uitgeroepen tot Werelderfgoed. Het is een stad met grandeur, met schitterende gebouwen uit de tijd toen Trinidad een welvarende havenstad was en zijn rijkdom ontleende aan de suikerrietplantages.

Het was ook de uitvalsbasis van kapers en piraten die Engelse schepen leegroofden en de buit naar Trinidad brachten. Dat verleden ligt 300 jaar achter ons en toch heb je tijdens een bezoek de indruk dat het nog niet zó lang geleden is. Het komt omdat het koloniale kader van Trinidad in al die tijd nauwelijks is veranderd.

Centraler gelegen in Cuba en niet ver van Cienfuegos is Santa Clara. Dé bezienswaardigheid van dit iets minder gekende stadje is het mausoleum van Che Guevara. Bezoekers krijgen er alles voorgeschoteld over het leven van deze Cubaanse volksheld, weliswaar van Argentijnse afkomst, en kunnen zijn graf bezoeken.

Camagüey heeft het grootste en best bewaarde historische centrum. Holguin heeft een rijke culturele traditie en werd door Cristoffel Columbus omschreven als ‘het mooiste land ooit door mensenogen gezien’.

Bayamo en Baracoa speelden een grote rol in de geschiedenis, getuige het historisch patrimonium. Ook vanuit deze plaatsen kunt u de natuurpracht van Cuba bewonderen, bijvoorbeeld in de Reserva de la Biosfera Cuchillas de Toa, eveneens op de erfgoedlijst van de UNESCO.

Het westelijke deel van Cuba staat in het teken van de tabakteelt. In de streek van Pinar del Rio genieten toeristen van adembenemende landschappen met talloze tabaksplantages.

Tot slot is er nog het übertoeristische schiereiland Varadero, met het ene hotel naast het andere, maar ook met de stranden die tot de mooiste ter wereld worden gerekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content