Van 31 oktober 2013 tot 23 februari 2014 loopt in het Leuvense museum M de allereerste overzichtstentoonstelling van het werk van de Vlaamse meester Michiel Coxcie.

Alhoewel Coxcie vandaag een eerder onbekende naam is, was hij in de 16e eeuw één van de meest invloedrijke schilders in de Nederlanden. Hij werd indertijd de "Vlaamse Rafaël" genoemd, naar de grootste Italiaanse renaissancekunstenaar Rafaël.

Geboren in Mechelen brengt Coxcie na zijn opleiding in het atelier van de Brusselse schilder Bernard van Orley een tiental jaar door in Rome, waar hij zich verdiept in de antieke oudheid en werk van de grote renaissancemeesters.

Terug in eigen land introduceert hij stijlelementen van de Italiaanse renaissance, wat een artistieke revolutie teweegbrengt in de schilderkunst van de Nederlanden. Hij is één van de favoriete schilders van Keizer Karel en wordt hofschilder van diens zoon Filip II. Hij ontwerpt ook altaarstukken, glasramen en wandtapijten.

Naast belangrijke schilderijen van Coxcie uit de eigen collectie toont M tijdens deze tentoonstelling vele bruiklenen uit grote internationale collecties (bijvoorbeeld Prado Madrid, British Museum London en het Rijksmuseum Amsterdam).

M heeft al diverse overzichtstentoonstellingen op zijn actief. Meest succesvol tot nog toe waren deze die te zien waren tijdens de opening van het museum over de Vlaamse primitief Rogier van der Weyden en de hedendaagse Belgische kunstenaar Jan Vercruysse. (Belga/MS)

Van 31 oktober 2013 tot 23 februari 2014 loopt in het Leuvense museum M de allereerste overzichtstentoonstelling van het werk van de Vlaamse meester Michiel Coxcie. Alhoewel Coxcie vandaag een eerder onbekende naam is, was hij in de 16e eeuw één van de meest invloedrijke schilders in de Nederlanden. Hij werd indertijd de "Vlaamse Rafaël" genoemd, naar de grootste Italiaanse renaissancekunstenaar Rafaël. Geboren in Mechelen brengt Coxcie na zijn opleiding in het atelier van de Brusselse schilder Bernard van Orley een tiental jaar door in Rome, waar hij zich verdiept in de antieke oudheid en werk van de grote renaissancemeesters. Terug in eigen land introduceert hij stijlelementen van de Italiaanse renaissance, wat een artistieke revolutie teweegbrengt in de schilderkunst van de Nederlanden. Hij is één van de favoriete schilders van Keizer Karel en wordt hofschilder van diens zoon Filip II. Hij ontwerpt ook altaarstukken, glasramen en wandtapijten. Naast belangrijke schilderijen van Coxcie uit de eigen collectie toont M tijdens deze tentoonstelling vele bruiklenen uit grote internationale collecties (bijvoorbeeld Prado Madrid, British Museum London en het Rijksmuseum Amsterdam). M heeft al diverse overzichtstentoonstellingen op zijn actief. Meest succesvol tot nog toe waren deze die te zien waren tijdens de opening van het museum over de Vlaamse primitief Rogier van der Weyden en de hedendaagse Belgische kunstenaar Jan Vercruysse. (Belga/MS)