Winterpret in Brussel

© www.visitbrussels.be/E.Danhier

Geuren en smaken, licht en muziek, chalets en entertainment, heerlijk tafelen en hartverwarmende dranken, … op het Winterpret-parcours in hartje Brussel valt er iedere dag iets leuks te beleven.

Dit jaar is het Winterpret-parcours waarop je de kerstsfeer kan snuiven in Brussel nog een stuk groter geworden: van het Muntplein tot de Vismet, voorbij de Grote Markt, de Beurs en het Sint-Katelijneplein. In totaal nemen er zo’n 230 Brusselse handelaars deel om Brussel om te toveren tot een magische kerststad.

De bezoeker kan niet alleen ambachtslui aan het werk zien en snuisteren in leuke boetiekjes; hij kan zich ook helemaal uitleven in een resem kleurrijke en sensationele attracties: het Reuzenrad, Ice Monster en uiteraard ook de ijsbaan die in een nieuw jasje is gestoken en het Muntplein omtovert tot een schaatsparadijs.

Nieuw parcours

Meest opvallende verandering is de nieuwe lokatie van de schaatspiste: die staat dit jaar dus niet meer op de ‘Vismet’, maar wel op het Muntplein, getooid met talrijke lichtjes, geluidseffecten en vele lachende gezichten.

Winterpret in Brussel
© www.visitbrussels.be/E.Danhier

In de nieuwe opstelling heeft het parcours een lusvorm om zo de doorstroming te bevorderen. Dankzij deze wijziging kunnen er ook op het plein van de Vismarkt weer kraampjes staan, waardoor de bezoekersstroom beter kan worden verdeeld en zodoende een betere doorstroming op de markt kan worden verzekerd.

In het midden van het Winterpret-parcours zet een artistiek en tegelijkertijd technologisch concept op een originele manier de troeven van Quebec en omstreken in de kijker. Het kunstwerk, een sneeuwbal, staat achter de Sint-Katelijnekerk. Op de schermen in de sneeuwbal worden continu beelden van Quebec getoond die het rijke culture leven, de pracht van de landschappen en de dynamische uitstraling van de stad weerspiegelen; maar ook sportevenementen en recreatieve activiteiten die van de stad een onmisbare trekpleister maken in de winter komen aan bod.

Rondom dit spektakel wordt een gezellig plekje gecreëerd waar de bezoekers allerlei specialiteiten van Quebec op basis van suikerahorn kunnen proeven.

Kertsboom uit Riga

Naast de levensgrote kerststal op de Grote Markt staat een prachtige kerstboom die dit jaar door Riga, de hoofdstad van Letland, wordt aangeboden om zijn statuut van Europese culturele hoofdstad van 2014 te vieren.

Winterpret in Brussel
© www.visitbrussels.be/E.Danhier

Deze prachtige kerstboom is 22 meter hoog en dus een van de hoogste kerstbomen die ooit op de Grote Markt heeft gestaan! De nieuwe verlichting op de Grote Markt, die in 2013 is ingehuldigd, zal zich van haar beste kant laten zien tijdens een bijzonder geluids- en lichtspektakel dat is ontworpen door een van de bekendste lichtdesigners ter wereld: Koert Vermeulen. 1.600 led-spots zullen de Grote Markt, een door UNESCO bekroond architecturaal erfgoed, in de spotlights zetten met een impressionistisch spektakel waarin alle seizoenen de revue zullen passeren.

De IJskathedraal

Op het Sint-Katelijneplein verandert een betoverende wervelwind de kerk in een ijskathedraal. De Sint-Katelijnekerk is een prachtig gebouw dat in de XIXde eeuw ontworpen werd door Joseph Poelaert en waarvan de westelijke gevel in de afgelopen jaren uitzonderlijke restauratiewerken heeft ondergaan.

Elke avond, bij het vallen van de nacht, verlicht een ijsfee met haar toverkracht de gevel van de kerk en vormt die zo om in een gigantische ijskathedraal. Tijdens een opeenvolging van fonkelende taferelen speelt de fee met de architectuur en creëert ze haar met ijsbloemen bedekt universum. Ze fladdert rond tussen de sneeuwkristallen, de geschenken en de kinderdromen.

Tijdens dit videomappingspektakel wordt de architectuur gelouterd met behulp van indrukwekkende speciale effecten in 3D.Elke avond, van 18.00 tot 22.00 u. (om de 30 minuten)

Leen Baekelandt in Plus Magazine

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content