Wenen in de ban van Pieter Bruegel de Oude

09/09/18 om 14:34 - Bijgewerkt om 14:33

Het Kunsthistorisch Museum in Wenen legt de laatste hand aan een groot en vanwege de omvang uniek overzicht van het werk van Pieter Bruegel de Oude, die bijna 450 jaar geleden overleed. In totaal zullen er vanaf 2 oktober dertig schilderijen en tientallen tekeningen en etsen te bewonderen zijn.

Er zijn amper veertig schilderijen van de meester uit de Nederlanden overgebleven. Het museum beschikt zelf met twaalf stuks over het grootste aantal. Dat komt doordat Habsburgse kunstliefhebbers zijn werk al vroeg verzamelden.

De overgebleven stukken van Bruegel de Oude zijn kostbaar en fragiel. Dat er nu toch zo veel bruiklenen naar Wenen komen, levert volgens het Kunsthistorisch Museum 'een sensationeel overzicht' van zijn artistieke nalatenschap op. 'De meeste van de kwetsbare panelen werden tot nu toe niet uitgeleend voor een expositie', luidt het. De bruiklenen komen uit Praag, Rome, Berlijn, Madrid, Antwerpen, Rotterdam, Winterthur en Londen.

Er is uitgebreid internationaal onderzoek gedaan, waardoor het creatieve proces van Bruegel ook aandacht krijgt op de tentoonstelling. Pieter Bruegel werd vermoedelijk geboren in Noord-Brabant, mogelijk in Breda. Hij werkte onder meer in Mechelen en Antwerpen en overleed in Brussel.

De tentoonstelling loopt van 2 oktober tot 13 januari.