Tien redenen om een citytrip naar Leiden te maken

Tien redenen om een citytrip naar Leiden te maken
© Leiden Marketing

1. Rembrandt © Leiden Marketing

Leiden is de stad van Rembrandt van Rijn, een van de grootste schilders in de Europese kunst. Hij werd er geboren op 15 juli 1606 en niet alleen zijn geboortehuis maar ook tal van andere plaatsen in de stad verwijzen naar hem. Ontdek tijdens een prachtige Rembrandtwandeling alle authentieke Rembrandtlocaties.

2. Leidse hofjes © Leiden Marketing

In de 17de eeuw lieten welgestelde inwoners van Leiden een hofje bouwen voor minder bedeelde mensen. Deze hofjes zijn idyllische plekjes, waar het stadsrumoer ver weg is en waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Leiden telt er 35 en je kunt van het ene naar het andere wandelen. Tip: ga zeker naar het St-Pietershofje en het Klein Sionshofje.

Leidse hofjes © Leiden Marketing

Leidse hofjes © Leiden Marketing

3. Monumenten © Leiden Marketing

Leiden werd rijk door de lakennijverheid. Een groot aantal monumenten getuigt van de 17de-eeuwse glorietijd. Overal zie je prachtige panden zoals De Waag en de Boterhal, historische handelscentra waar ook de gilden verzamelden.

Monumenten © Leiden Marketing

Monumenten © Leiden Marketing

4. Grachten © Leiden Marketing

Door het oude centrum van Leiden lopen sfeervolle grachten, in totaal maar liefst 28 km lang. Bovendien zijn er 88 bruggen en de kades zijn vrolijk met bloemen en groen getooid. Maak kennis met het andere Leiden vanop het water, tijdens een rondvaart.

Grachten © Leiden Marketing

5. Musea © Leiden Marketing

Voor de museumliefhebbers is Leiden een topbestemming met schitterende musea waar je makkelijk een paar dagen kan rondwandelen. Van de veertien Leidse musea zijn de belangrijkste het Rijksmuseum van Oudheden, Rijksmuseum voor Volkenkunde, Hortus Botanicus Leiden en Stedelijk Museum De Lakenhal.

Musea © Leiden Marketing

Musea © Leiden Marketing

6. Universiteit © Leiden Marketing

Opgericht in 1575 is de Universiteit Leiden een van Europa's meest vooraanstaande universiteiten. Er zijn 26.000 studenten die uiteraard voor extra sfeer zorgen in de stad.

Universiteit © Leiden Marketing

Universiteit © Leiden Marketing

7. Lekker eten en drinken © Leiden Marketing

De Leidse binnenstad kun je makkelijk te voet ontdekken. Er zijn honderden restaurants en vooral gezellige eetcafés en kroegjes. Alle denkbare keukens zijn in deze multiculturele omgeving vertegenwoordigd en er is voor ieder budget wat te vinden.

8. Fietsen © Vincent van Zeijst, Wikicommons

Wie in Leiden verblijft, kan met de fiets de omliggende regio verkennen. Het fietsnetwerk is zoals overal in Nederland uitstekend. Verkeersvrije bewegwijzerde paden voeren door het schitterende polderlandschap, langs de Oude Rijn, het Valkenburgse Meer en tot in Katwijk aan Zee.

Fietsen © Leiden Marketing

9. Poëtische momenten © Leiden Marketing

In Leiden kun je meer dan 100 muurgedichten lezen. De muurgedichten zijn in verschillende talen geschreven en bedoeld voor iedereen. Voorbijgangers worden geprikkeld door het gedicht zelf en door het visuele beeld van de letters en de achtergrond van de muur.

Gedichten © Leiden Marketing

Gedichten © Leiden Marketing

9Gedicht2

10. Boetiekhotels © Leiden Marketing

In Leiden liggen enkele uitstekende boetiekhotels zoals 'De Barones van Leyden' of 'Hotel Huys van Leiden'.