Op minibreak in bruisend Bristol

© visitbristol.co.uk

In deze Britse havenstad komen verleden en heden samen in een levendige atmosfeer.

Levendig. Hip. Opwindend. Dat zijn trefwoorden voor Bristol, een havenstad van bijna een half miljoen inwoners in het zuidwesten van het Verenigd Koninkrijk. Met Nelson street als een van ’s werelds grootste openluchttentoonstellingen en prachtige natuur als Cheddar Gorge in de buurt, is Bristol een ideale bestemming voor een korte trip.
Het levendigste deel van Bristol is het gebied rond de historische haven. Daar ligt de Brunel ss Great Britain te kijk, de eerste lijnboot op de Atlantische oceaan. Het stoomschip werd ontworpen door de bekende Britse ingenieur Isambard Kingdom Brunel. De eersteklas dinerzaal werd ooit nog bewonderd door Queen Victoria.
Diezelfde Brunel ontwierp ook de Clifton ophangbrug over de Avon in Bristol, een van de vele andere bezienswaardigheden.

De beste manier om de hoogtepunten van Bristol stad te ontdekken zijn de vele fijne tours die de stad aanbiedt. Een goed voorbeeld daarvan is de fotografie wandeling met Graham Parish. Die neemt je niet alleen mee langs bezienswaardigheden als de kathedraal, Saint Mary Redcliffe kerk, Queen Square en de Cabot toren, maar geeft je gelijk ook tips over je fototoestel en fotografie.

Ode aan de graffiti Een andere aanrader is de Banksy wandeltocht gewijd aan de wereldbekende gelijknamige graffitiartiest die opgroeide in de straten van Bristol. Zijn vroegste uitspattingen zijn over de hele stad terug te vinden.

Een absoluut hoogtepunt in Bristol – en bij uitbreiding van de rondleiding – is Nelson street, een honderden meterslange ode aan de graffitikunst en een van ’s werelds grootste openluchttentoonstellingen. Jong en oud kijken er de ogen uit.

Voor kinderen is de piratenrondleiding een spannende manier om kennis te maken met de geschiedenis van deze bloeiende havenstad. Bij slecht weer is er het Bristol Aquarium om iedereen goed gezind te houden.

De impact van de Spelen
Zowel binnen als buiten de stad is er in de zomermaanden altijd wel iets te doen of te beleven in Bristol. In juli is er het jaarlijkse Shakespeare festival. De meest populaire producties van de Britse toneelschrijver worden dan op verschillende locaties in de stad opgevoerd.

Met de Olympische zomerspelen in Londen is er in Bristol deze zomer ook meer te doen dan anders. De Spelen worden dagelijks live uitgezonden op een groot scherm op het Millennium plein, waar enkele disciplines zoals schermen en triatlon op sommige dagen ook uitgeprobeerd kunnen worden.

In de omgeving
Voor wie het laatste weekend van juli in de buurt van Bristol verblijft en van wereldmuziek houdt is het Womad festival in Malmesbury, 47 kilometer landinwaarts, een echte aanrader. Luisteren naar Zuid-Koreaanse percussie en Egyptische lierspelers tussen de groene heuvels en stenen cottages van Wiltshire is genieten.

Wat Bristol tot een echt geweldige bestemming maakt voor een korte break is de nabijheid van het platteland. Op amper 10 minuten rijden ligt het mooie en historische Berkeley Castle, een verborgen schat in het Hart van Engeland, een bijnaam voor het grootste “gebied van buitengewone natuurpracht” in het Verenigd Koninkrijk.

Die natuurpracht dringt pas echt door bij een bezoek aan Cheddar Gorge, het natuurreservaat met de diepste kloof van het land. De steile kliffen werden gevormd door de waterstromen van smeltend ijs over miljoenen jaren heen en vormen nu een thuis voor zeldzame vleermuissoorten, veldmuizen en slechtvalken. (LG)

Surf voor meer info naar Visit Bristol. Meer info over het Womad festival vind je hier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content