De Franse stad Le Mans zegt de meeste van ons niet zoveel. We kennen de autorace, maar bijna alle toeristen rijden de stad zonder te stoppen voorbij. Ten onrechte.

De Franse stad Le Mans zegt de meeste van ons niet zoveel. We kennen de autorace, maar bijna alle toeristen rijden de stad zonder te stoppen voorbij.

Ten onrechte, want Le Mans is een levendig universiteitsstadje op een bult tussen de Seine en de Loire. Le Mans bezit één van de best bewaarde Romeinse vestingmuren uit het hele Romeinse Rijk en met de gemengde romaanse en gotische kathedraal Saint-Julien één van de belangrijkste religieuze gebouwen in Frankrijk.

Verder kunt u slenteren door de middeleeuwse straatjes en een kijkje nemen bij de cisterciënzer abdij van Epau buiten de stad. Tijdens 'Les Nuits des Chimères' kunt u het historische centrum - het Cité Plantagenêt geheten - op een hele speciale manier ontdekken.

Tussen 29 juni en 28 augustus worden iedere avond op de monumenten afbeeldingen geprojecteerd van historische figuren, fabelachtige monsters en fantastische schimmen.

Kriskras door Marseille, fietsen door Parijs, kastelen en statige steden langs de Loire en Picardische lekkernijen: u leest het allemaal in de Frankrijk special van de Weekend Knack van deze week.

Maaike Schwering

De Franse stad Le Mans zegt de meeste van ons niet zoveel. We kennen de autorace, maar bijna alle toeristen rijden de stad zonder te stoppen voorbij. Ten onrechte. De Franse stad Le Mans zegt de meeste van ons niet zoveel. We kennen de autorace, maar bijna alle toeristen rijden de stad zonder te stoppen voorbij. Ten onrechte, want Le Mans is een levendig universiteitsstadje op een bult tussen de Seine en de Loire. Le Mans bezit één van de best bewaarde Romeinse vestingmuren uit het hele Romeinse Rijk en met de gemengde romaanse en gotische kathedraal Saint-Julien één van de belangrijkste religieuze gebouwen in Frankrijk. Verder kunt u slenteren door de middeleeuwse straatjes en een kijkje nemen bij de cisterciënzer abdij van Epau buiten de stad. Tijdens 'Les Nuits des Chimères' kunt u het historische centrum - het Cité Plantagenêt geheten - op een hele speciale manier ontdekken. Tussen 29 juni en 28 augustus worden iedere avond op de monumenten afbeeldingen geprojecteerd van historische figuren, fabelachtige monsters en fantastische schimmen.Kriskras door Marseille, fietsen door Parijs, kastelen en statige steden langs de Loire en Picardische lekkernijen: u leest het allemaal in de Frankrijk special van de Weekend Knack van deze week. Maaike Schwering