Bratislava: het nieuwe hipsterwalhalla

© .

Bratislava wordt nog niet platgelopen door toeristen. Niet zo raar, als je bedenkt dat wereldsteden Wenen en Boedapest in de buurt liggen en dus voorrang krijgen. Maar wie zin heeft in een alternatieve citytrip, is hier wel aan het juiste adres.

De hipster is nog maar een recent fenomeen in de Slowaakse hoofdstad. Het zijn jonge, vaak hoogopgeleide mensen die na hun studies het land ontvluchtten om elders carrière te maken. Velen van hen keren tegenwoordig terug en drukken in ijltempo hun stempel op de hoofdstad, in goede zin. Bratislava is daardoor een stad van grote contrasten tussen oud en jong, communistisch en hypermodern, en is voortdurend in beweging. De ontwikkelingen gaan er snel en maken van de stad een interessante, alternatieve bestemming in Centraal-Europa.


ZIEN

Voor liefhebbers van communistische architectuur is de zogeheten omgekeerde piramide een absolute must see. Het gebouw, waar de Slowaakse publieke omroep (RTVS) gevestigd is, is een opvallende verschijning aan het historische Plein van de Vrijheid (Námestie Slobody). Er worden ook rondleidingen in het gebouw aangeboden.

RTVS, Mýtna 2826/1, rtvs.sk

Cafe Berlinka is onderdeel van de Slowaakse Nationale Galerie en heeft hierdoor altijd een publiek van kunstenaars en intellectuelen aangetrokken – vroeger heette het café trouwens Hungaria. Dit is een mooie plek voor een kop koffie na een bezoek aan het museum, al worden in het café ook geregeld evenementen georganiseerd zoals filmvoorstellingen, lezingen en discussies.

Cafe Berlinka, Námestie L’udovíta Stúra 33/4.

Bratislava: het nieuwe hipsterwalhalla
© .

Voor een uitzicht over Bratislava moet je in Atelier BKP? zijn. Deze voormalige watertoren is gelegen in het stadsgedeelte Dimitrovka, een industrieel gebied waar ooit chemicaliën en explosieven werden gemaakt. Vandaag is de meer dan honderd jaar oude watertoren in handen van een architectenbureau dat het een paar jaar geleden opknapte. Het is geen museum, maar het is wel mogelijk om er naar binnen te gaan en de lift naar de bovenste verdieping te nemen voor een vergezicht over de stad.

Atelier BKPS, Nobelova 34, bkps.sk


DOEN

De indrukwekkende rivier Donau neemt een prominente plaats in in het anders vrij kleine Bratislava. De laatste jaren investeerde het stadsbestuur flink in het toegankelijker en aantrekkelijker maken van de boulevards langs beide zijden van de rivier, wat een wandeling langs de Donau boulevard echt de moeite maakt, vooral aan de overkant van het centrum in het stadsdeel Ovsi?te. Daar bevinden zich onder meer het stadsstrand Magio Plá¸, leuke restaurants zoals het chique Au Café en het park Janko Král’.

Donau Boulevard en stadsstrand, Tyrsovo Nábre¸ie, magioplaz.zoznam.sk

Iets ten zuiden van de stad, op een schiereiland midden in de Donau, ligt het Danubiana Meulensteen Art Museum, een museum voor moderne kunst dat in 2000 werd opgericht door de Nederlandse kunstverzamelaar Gerard Meulensteen. Ook voor wie niet echt van moderne kunst houdt, is deze plek een bezoek waard. De ligging en architectuur van het gebouw zijn zeer bijzonder. Het museum breidde een paar jaar geleden uit en de Slowaakse architect Peter Zalman heeft toen geprobeerd om de Donau onderdeel van het museum te maken. Het gebouw heeft nu een vleugel die over de rivier uitsteekt, waardoor je als bezoeker de indruk hebt midden in het water te staan. Leuk weetje: vanuit het centrum van Bratislava kun je de boot naar Danubiana nemen.

Danubiana Meulensteen Art Museum, Vodné Dielo Slovensko, danubiana.sk

Bratislava: het nieuwe hipsterwalhalla


SLAPEN

In een rustige straat met veel bomen, aan de rand van het centrum, ligt Mama’s Boutique Hotel. Een intiem wellness-hotel met hippe inrichting in warme bruintinten. De kamers zijn sound proof om maximale privacy te garanderen. Daarnaast is er een luxerestaurant met een moderne Aziatische menukaart.

Mama’s Boutique Hotel, Chorvátska 2701/2, hotelmamas.sk

Het fijne aan het Art Hotel William is dat het midden in een passage (overdekte doorgang van de ene naar de andere straat) ligt. Het wordt daardoor omringd door kleine winkeltjes. Het hotel ligt midden in het centrum, dus alle bezienswaardigheden en restaurants zijn op wandelafstand. De kamers zijn eerder klassiek ingericht.

Art Hotel William, Laurinská 17, arthotelwilliam.sk


ETEN & DRINKEN

Naast de omgekeerde piramide is de UFO een andere blikvanger uit de communistische tijd. De toren, die daadwerkelijk op een ufo lijkt, bevindt zich midden op de brug over de Donau die naar het historische centrum leidt. De toren bepaalt al sinds eind jaren zestig het aanzicht van de stad. Bezoekers kunnen de lift nemen naar het gelijknamige restaurant, dat smaakvol is ingericht en een internationale luxekaart aanbiedt. Het uitzicht krijg je er gratis bij.

UFO, Most SNP 1, u-f-o.sk

Bratislava: het nieuwe hipsterwalhalla

Urban House heeft alles om hipsters te bekoren: loungehoekjes met leren fauteuils, craft beer en burgers op de menukaart. De zaak trekt dan ook een jong, trendy publiek dat een mix is van locals en toeristen. Soms worden er op het kleine podium concerten of andere evenementen georganiseerd.

Urban House, Laurinská 213/14, urbanhouse.sk

Urban House trekt een jong, trendy publiek.
Urban House trekt een jong, trendy publiek.© GF / KATARINA ACEL-GALIKOVA

Wijnbar Cork is een lust voor het oog. Het houten interieur zorgt samen met de leren banken voor een zowel gemoedelijke als klassieke sfeer. De bar werd onlangs verbouwd en uitgebreid en opende in september 2017 opnieuw haar deuren. De indrukwekkende wijnkast die een hele muur vult, tot op de eerste etage, laat zien dat de wijnselectie hier oneindig is. De Primitivo en Wachau zijn er absolute aanraders.

Cork Wine Bar, Panská 241/4, cork.sk

Zijn naam doet het al vermoeden: bistro St. Germain voert je mee naar Franse sferen. Deze bistro ligt een beetje verscholen in een zijstraat, maar bevindt zich tegenover de populaire arthouse bioscoop Lumiere. De plek trekt daardoor vooral een lokaal publiek. St. Germain heeft goede koffie, lekkere huiswijnen en de kleine lunchkaart bestaat uit gezonde gerechten zoals zelfgemaakte hummus en Franse aardappelschotels.

Bistro St. Germain, Rajská 7, stgermain.sk

Bratislava: het nieuwe hipsterwalhalla


SHOPPEN

De oude markthal, Stará Tr¸nica in het Slowaaks, stond er lange tijd vervallen en ongebruikt bij. Zonde, zo vond een groep jonge kunstenaars en urban activists. Zij besloten het prachtige gebouw uit 1910, gelegen in het centrum van Bratislava, op te knappen en het een nieuwe functie te geven. Sinds 2013 kunnen inwoners en bezoekers er terecht voor een slowfoodmarkt op zaterdag en op andere dagen voor verschillende evenementen zoals concerten en theatervoorstellingen.

Stará Tr¸nica, Námestie SNP 484/25, staratrznica.sk

De eigenaars van Kompot begonnen hun zaak als een grap, met het bedrukken van T-shirts met grappige teksten, maar intussen groeide de shop uit tot een van de meest geliefde winkels van Bratislava. In deze designboetiek vind je een breed aanbod producten, van interieuraccessoires tot kantoorbenodigdheden en T-shirts met slogans, zowel voor volwassenen als kinderen.

Kompot, Laurinská 19, kompot.sk

Wie op zoek is naar smaakvol, lokaal design moet in Slavica Design Store zijn. Deze winkel, die zo’n twee jaar geleden opende, is trouwens buurman van Kompot (zie hierboven). Hier vind je kleding, tassen, schoenen en accessoires van meer dan 140 designers uit de buurt. Eigenares Ivica zorgt ervoor dat haar winkel meer is dan alleen een shop met producten. Om de drie maanden vindt er ook een expositie van een nieuwe kunstenaar plaats.

Slavia Design Store, Laurinská 19, slavicadesign.sk

Slavica Design Store heeft originele accessoires in huis.
Slavica Design Store heeft originele accessoires in huis.© GF / TOMAS MANINA


NIET TE MISSEN

Toen de Nederlandse fotografe en kunstenares Illah van Oijen naar Bratislava verhuisde, vond ze het maar niks dat de (historische) openbare ruimtes van de stad werden verwaarloosd. Met een kleine groep mensen begon ze daarom het initiatief Dobrý Trh, Slowaaks voor ‘goede markt’: een markt met enkel producten van lokale producenten, die twee keer per jaar op een zogeheten vergeten historische plek in Bratislava plaatsvindt. Inmiddels groeide het concept uit tot een groot succes. Wie in april of september Bratislava aandoet, mag Dobrý Trh zeker niet overslaan. Je maakt er kennis met Slowaakse lekkernijen zoals Bratislavské rozky, deegballetjes gevuld met maanzaad of walnoten, of podpecnik, een soort pizza.

Dobrý Trh, dobrytrh.sk

Lokale zoetigheden op de Dobrý Trh, de 'goede markt'.
Lokale zoetigheden op de Dobrý Trh, de ‘goede markt’.© GF / MAREK JANUCH

MIJN STAD

Bratislava: het nieuwe hipsterwalhalla

Veronika Pilátová woont in Bratislava en is hoofdredacteur van het lifestylemagazine Inspire Magazine. Daarnaast schrijft ze geregeld voor het onlineblad April Magazin. Ze houdt van de nieuwe cafécultuur die zich in de Slowaakse hoofdstad ontwikkelt.

“Ik kom uit een dorp in Slowakije, dus toen ik naar Bratislava verhuisde, moest ik even wennen aan het leven in de ‘grote stad’. Natuurlijk kwam ik er snel genoeg achter dat de hoofdstad helemaal niet zo groot is en er een heleboel fijne en nog onontdekte plekken zijn. In de Oude Stad wemelt het tegenwoordig van de hippe, mooi ingerichte cafés waar een prettige vibe hangt. Mijn favorieten zijn Schöndorf Bio Cafe aan de Obchodnastraat en Next Apache in Panenskástraat, waar ik graag zit om een boek te lezen. Bij mooi weer raad ik aan om op de fiets te stappen en de Donau te volgen, richting het westen. Daar bezoek ik weleens Kontajner Riviéra voor een drankje en een snack, of het Marina Café.”

Op Dobrý Trh worden ook boeken verramsjt.
Op Dobrý Trh worden ook boeken verramsjt.© GF / MAREK JANUCH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content