Central Park: het groene hart van New York

Tussen 110th Street in het noorden, 8th Avenue in het westen, 59th Street in het zuiden en 5th Avenue in het oosten hebben de wolkenkrabbers plaats gemaakt voor Central Park: 341 hectare groen met meer dan 20.000 bomen en de thuis van meer dan 170 diersoorten.Volg de gids…

Hij is zelfs niet bang! De kleine Jimmy, die ’s ochtends met zijn vader door Central Park struint, kan zijn ogen nauwelijks geloven. Een assertieve grijze eekhoorn heeft hem net een stuk muffin afhandig gemaakt. En het beestje, allesbehalve schuchter, verorbert zijn buit razendsnel, zonder angst, terwijl het Jimmy brutaal aankijkt. De andere eekhoorns zijn toeschouwer.

Central Park: het groene hart van New York
© GF

Hier in Central Park is dit knaagdier heer en meester. In 1901 telde men 1.000 van zijn soortgenoten die destijds heel wat ravage aanrichtten. Momenteel zijn het er waarschijnlijk heel wat minder. Toch blijft de eekhoorn het slim spelen aan de ingangen van het park, waar hij bezoekers opwacht die wat lekkers meebrengen.

Ondertussen is de sciurus carolinensis, de wetenschappelijke naam voor de grijze eekhoorn, slechts één van de vele diersoorten die dit groene continent midden in de stad bevolken.

Central Park: het groene hart van New York
© GF

Rijke biodiversiteit

Inderdaad, meer dan 170 soorten dieren leven het hele jaar door in Central Park of bezoeken het park met tussenpozen: konijnen, marmotten, wasberen en niet te vergeten, honden aan de leiband met professionele hondenbegeleiders. Voor veel trekvogels situeert New York zich ergens tussen de winterverblijfplaatsen en de broedgebieden. De rust en de voedselbronnen van deze plek lokten de scharlaken Tanager, afkomstig uit Zuid-Amerika, die zich hier in mei in de eikenbomen komt nestelen.

In tegenstelling tot de vastgoedsector bij de mensen, is er geen woningnood voor vogels. Hier fungeren niet minder dan 20 000 bomen – beuken, eiken, boonbomen, iepen, kornoeljebomen, lindebomen, sparren, lotusbomen, cederbomen – als schuilplaats en toevluchtsoord voor deze kleine wereld. Ieder dier profi teert van zijn eigen habitat. Er zijn de waterpartijen voor de ringsnavelmeeuw (in de herfst en de winter), de grote zilverreiger (van de lente tot de herfst) en de wilde eend (het hele jaar).

Central Park: het groene hart van New York
© GF

De bossen zijn geliefd bij de Baltimoretroepiaal, die zijn nest bouwt in de vorm van een bol (van de lente tot de herfst). Ook de zwarte en witte grasmus (lente en zomer), de getufte mees (het hele jaar) verkiezen het bos. Zelfs de blauwe gaai is gemakkelijk te benaderen en herkenbaar aan zijn schreeuw. En in de open ruimtes kunnen de mussen, spreeuwen, duiven en roodstaartbuizerds elkaar opjagen.

Op nummer 927 aan 5th Avenue verblijft trouwens een beroemde inwoner. Aan de gevel van dit pand, met uitzicht op Central Park, is het nest van een roodstaartbuizerd die Pale Male werd gedoopt. Natuurkenners en andere liefhebbers van wildlife volgen Pale Male met interesse.

Toekomst verzekerd

Het Central Park Conservancy beheert het park sinds 1980. Noem het de belichaming van het ecologische geweten dat in de jaren ’70 op deze locatie ontstond. De New Yorkers fi nancieren dit private beschermingscomité dat vandaag draait op een jaarlijks budget van 58 miljoen dollar (75 % giften en 25 % gemeentelijke subsidies).

Central Park: het groene hart van New York
© GF

Er is trouwens ook een tienjarige campagne gestart om de toekomst van deze groene long van de stad, die dateert van 21 juli 1853, te verzekeren. ‘Forever Green’, het project voor conservatie op lange termijn onder impuls van Anne S. Harrison, Thomas L. Kempner Jr. en John Paulson wil 300 miljoen dollar aan giften bijeenbrengen om de kwaliteit van de installaties, infrastructuur en groene ruimtes te behouden.

De bogen, bruggen, bossen waar de wildlife zich ontwikkelt en andere historische plaatsen zoals het Belvedere Castle, het Children’s District, de Naumburg Bandshelle en Conservatory Garden gaan dus een nieuwe jeugd tegemoet. Op die manier kan dit erfgoed met de tijd meegroeien in het voordeel van zoveel mogelijk mensen en in de geest van hoe de 19 de-eeuwse architect Calvert Vaux het bedoelde. Hij was één van de ontwerpers van deze groene oase die essentieel is voor het bestaan van de Big Apple.

Pascal Alquier

Central Park: het groene hart van New York
© GF

Te bezoeken

Central Park Wildlife Center

Bezoek aan de Zoo van Central Park, tussen 63th en 66th Street, waar zich meer dan 130 diersoorten bevinden. In de zomer (begin april-eind oktober) open van 10 tot 17 uur en in de weekends tot 17.30 uur. In de winter van 10 tot 16.30 uur. Tel. : 212 439 6500. www.centralparkzoo.com

American Museum of Natural History Central Park West, 79th Street. Tel. : 212 769 5100.

In de winter

Van eind oktober tot maart ontvangen de schaatsbanen van Wollman Rink (ontspanning) en Lasker Rink (ijshockey en kunstschaatsen) het publiek. De eerste ligt op de hoek van 59th Street en 6th Avenue (rechts na de ingang van het park) en het tweede langs de West Side, 110th Street.

In de zomer

Alle data om concerten van de New York Philharmonic bij te wonen.

Meer informatie

Central Park NYC

Central Park.com

Central Park Entire app

Central Park Nature

Te lezen

Central Park: An American Masterpiece door Sara Cedar Miller, officieel fotograaf van het Central Park Conservancy.

Strawberry Fields: Central Park’s Memorial to John Lennon eveneens van Sara Cedar Miller.

‘Dit artikel verscheen eerder in de special van Knack Weekend over New York.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content