De taks wordt door de hoteluitbaters aangerekend en bedraagt per categorie van de verblijfplaats per persoon tussen de 50 cent en 2,50 eurocent. Voor kinderen en jongeren onder de 16 jaar moet geen belasting betaald worden.

De Catalaanse deelregering wilde de taks eigenlijk al begin dit jaar invoeren, maar had de plannen tijdelijk uitgesteld. De met hoge schulden beladen regio, die de Spaanse centrale regering al om financiële hulp moest vragen, denkt zo jaarlijks bijkomende inkomsten tot 50 miljoen euro te kunnen verwerven.

Protest van hoteluitbaters

De hoteluitbaters hadden zich al van bij het begin tegen de taks uitgesproken. De voorzitter van de hotelfederatie aan de Costa Brava, Martí Sabrià, benadrukte dat de heffing voor de ondernemingen een hoop administratieve rompslomp met zich meebrengt.

De belasting herinnert een de ecotaks, die een tiental jaar geleden op Mallorca en de andere eilanden van de Balearen werd geheven. De "Mallorca-taks" werd daarom ruim een jaar na de invoering ervan omwille van protest van de toeristische sector weer afgevoerd. (Belga/MS)

De taks wordt door de hoteluitbaters aangerekend en bedraagt per categorie van de verblijfplaats per persoon tussen de 50 cent en 2,50 eurocent. Voor kinderen en jongeren onder de 16 jaar moet geen belasting betaald worden. De Catalaanse deelregering wilde de taks eigenlijk al begin dit jaar invoeren, maar had de plannen tijdelijk uitgesteld. De met hoge schulden beladen regio, die de Spaanse centrale regering al om financiële hulp moest vragen, denkt zo jaarlijks bijkomende inkomsten tot 50 miljoen euro te kunnen verwerven. Protest van hoteluitbaters De hoteluitbaters hadden zich al van bij het begin tegen de taks uitgesproken. De voorzitter van de hotelfederatie aan de Costa Brava, Martí Sabrià, benadrukte dat de heffing voor de ondernemingen een hoop administratieve rompslomp met zich meebrengt. De belasting herinnert een de ecotaks, die een tiental jaar geleden op Mallorca en de andere eilanden van de Balearen werd geheven. De "Mallorca-taks" werd daarom ruim een jaar na de invoering ervan omwille van protest van de toeristische sector weer afgevoerd. (Belga/MS)