British Airways haalt brandstof uit vuilnis

© Reuters

De Britse luchtvaartmaatschappij British Airways (BA) gaat brandstof gebruiken die afkomstig is uit het Londense vuilnis. De maatschappij wil zo haar klimaatafdruk verkleinen.

In Thurrock, net buiten London, ironisch genoeg in een oude olieraffinaderij, start het Amerikaanse Solena Fuels dit jaar nog met de bouw van een nieuwe installatie die afval omzet in vliegtuigbrandstof. Tegen 2017 moet de site operationeel zijn en 575.000 ton afval in 60 miljoen liter vliegtuigbrandstof omzetten.

Het afval wordt daarvoor eerst onder hoge temperatuur omgezet in gas, om vervolgens via een chemisch proces omgezet te worden in vloeibare brandstof. De restwarmte kan gebruikt worden om de installatie zelf van stroom te voorzien of om het stedelijke net te voeden. Vaste restproducten van het proces kunnen gebruikt worden in de bouw.

150.000 auto’s

Het bedrijf werkt samen met British Airways, dat de brandstof zal gebruiken voor vluchten vanuit Londen. “De jaarlijkse productie zal het dubbele zijn van wat onze vluchten vanuit London City Airport nodig hebben, goed voor een besparing van de CO2-uitstoot van 150.000 wagens”, zegt Willie Walsh, hoofd van IAG, het moederbedrijf van BA. (IPS/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content