Brand op Australische Fraser Island na twee maanden onder controle

Fraser Island

De grote branden die zowat de helft van de bossen hebben verwoest op Fraser Island, voor de oostkust van Australië, zijn onder controle gebracht. Dat heeft de brandweer van de staat Queensland gemeld.

De branden op het grootste zandeiland ter wereld ontstonden twee maanden geleden. Meer dan 85.000 hectare van de vegetatie op het eiland werd vernield. Maar volgens de brandweer van Queensland kon de situatie dit weekend onder controle worden gebracht ‘met de hulp van de welgekomen regen en de massale reactie van de brandweer’, zo luidt het op Twitter.

Het 122 kilometer lange eiland, dat erkend is als Unesco-werelderfgoed, wordt door een zeestraat van nauwelijks één kilometer gescheiden van het Australische vasteland.

Fraser Island
Fraser Island© Getty Images

De regen die de bosbranden onder controle hielp brengen, dreigt intussen wel tot overstromingen te leiden aan de Australische oostkust. Onder meer de toeristische stad Gold Coast wordt getroffen door hevige regenval en felle windstoten. Het beroemde strand van Byron Bay wordt wegens het stormachtige weer ook door erosie bedreigd.

De storm komt er een week na een hevige hittegolf, die de temperatuur op sommige plaatsen deed oplopen tot boven de 35 graden. Wetenschappers wijzen erop dat de kans op dergelijke extreme weersomstandigheden groter is geworden door de klimaatverandering.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content