Bourla schouwburg op de lijst van zeven meest bedreigde erfgoedsites in Europa

© Belga

De Antwerpse Bourlaschouwburg is een van de zeven erfgoedsites die dit jaar door de Europese erfgoedfederatie Europa Nostra is geselecteerd als meest bedreigde monumenten van Europa.

Dat gebeurde tijdens een erfgoedcongres in Wenen. Met de lijst vraagt Europa Nostra aandacht en steun voor ernstig bedreigde monumenten.

Volgens Europa Nostra is de Bourla dankzij de machinerie een van de enige theatergebouwen in Europa waar nog 19e-eeuwse opera’s en theaterstukken kunnen worden opgevoerd in hun authentieke setting.

Naast de 19e-eeuwse theatermachinerie van de Bourla gaat het om de historische wijken Dolcho en Apozari in Kastoria (Griekenland), de citadel van Allessandria (Italië), de beiaard van het nationaal paleis in Mafra (Portugal), de houten kerken in het zuiden van Transsylvanië en het noorden van Oltenië (Roemenië), de “Bunte Reihe”-sociale woningen in Insterburg (Rusland) en de synagoge van Subotica (Servië).

De houten machinerie van de Bourla is de laatste overblijvende van dat type van de gerenommeerde Franse decorbouwers Philastre en Cambon. In 1993 onderging het geheel nog een grondige renovatie naar aanleiding van Antwerpen Culturele Hoofdstad van Europa, waarbij een metalen structuur werd toegevoegd om zowel moderne als klassieke vertoningen mogelijk te maken. Het in de Bourla huizende gezelschap, Het Toneelhuis, wil het pand echter grondig gemoderniseerd zien.

Reddingsacties

“The 7 Most Endangered” is een jaarlijks project dat nu aan zijn tweede editie toe is, met steun van onder meer de Europese Investeringsbank. Bedoeling van Europa Nostra is als katalysator te fungeren om aandacht en reddingsacties te verkrijgen.

Zowel overheden als privé-organisaties konden erfgoedsites nomineren die een bijzondere historische en culturele waarde hebben én bedreigd worden in hun voortbestaan. Een panel van experts selecteerde begin maart 11 sites. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content